Најновије

Мистериозни скелети и посуде пронађени на локалитету код Ваљева

У утврђењу Јеринин град-Бранговић пронађени су скелети чија је анализа показала да је могуће да је реч о прецима данашњих становника Финске, централне Европе или Русије, као и керамичке посуде на којима су необични варваски знаци.
Фото: Завод за заштиту споменика

Фото: Завод за заштиту споменика

Током археолошких истраживања утврђења Јеринин град (Бранговић) откривен је већи број уникатних посуде изузетне израде са уцртаним мистериозним знацима, које су јединствене на евроазијском простору. У оквиру куће из IV века, унутар римског и рановизантијског утврђења, откривен је већи број пехара, лонаца и крчага украшених јединственим симболима. Вероватно се не ради о пуком украшавању, већ о систему симбола који треба да пренесу одређену религијску поруку. Неки од симбола присутни су на широкој територији варварског простора, који у то време насељавају Германи и Словени, и појављују се на територији Србије крајем IV века, када на овај простор краткотрајно долазе западни Готи са савезницима. Неки симболи су ретки (попут риба), а нешто чешћи су путача, симболи воде, кише и земље. Поједини симболи су познати са ретких керамичких посуда черњаховске културе за које се мисли да су прикази календара са одређеном улогом у култу плодности. Колико је познато, скоро свака посуда представља уникат светских размера. Варварско порекло ових налаза потврдио је и професор из Берлина Мортен Хегевич. Налази су се сачували у кући која је највероватније изненада изгорела у пожару крајем IV и почетком V века, тако да је комплетно покућство остало затворено унутар рушевина објекта. Пронађена четири скелета са ретком хапло групом Анализом четри скелета из усамљене гробнице са почетка VI века нове ере с локалитета Јеринин град утврђено је да се ради о две старије особе женског пола, старости око 45 и 38 година, као и о два детата, мушког и женског пола старости између 8 и 14 година. Истраживања су обавили сарадници Истраживачке станице "Петница", у оквиру Одељења за археологију. Резултати анализе ДНК ланца су показали да се ради о сахрани мајке са децом, као и да је у гробници као четврта особа била сахрањена мајчина сестра. Оно што је интересатно јесте да све четири особе имају изузетно ретку хапло групу У5а2а, чији данашњи потомци живе најчешће на простору Финске, централне Европе и Русије, а чије корене налазимо у северној Европи пре око 12.000 година. Детаљним анализама утврђено је да је једна од старијих особа била непокретна услед срастања лумбалних пршљенова, као и да је током живота боловала од бенигног тумора чији се трагови могу видети на лобањи. Узрок смрти није у потпуности одређен, али је евидентно да на костима нису уочени трагови који би указивали на насилну смрт, као ни трагови тровања тешким металима, што је утврђено хемијским анализама. Вишегодишња истраживања утврђења Јеринин град обавља Завод за заштиту споменика културе из Ваљева средствима Министарства културе Србије и Града Ваљева.
Прочитајте још:Ових шест производа морате под хитно престати куповати: 100 посто су ГМО!Борбена акција српских снајпериста: Украјинцима ће најмање четворица фалити на доручку!
Извор: Колубарске.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА