Најновије

Јадранка Јоксимовић и Марин Ле Пен - има ли смисла поредити!?

Лист "Данас" је објавио, а агенција Танјуг пренела, једну интересантну изјаву српске министарке задужене за ЕУ интеграције, Јадранке Јоксимовић, о уставним променама као услову за ЕУ, а том изјавом на један помало застрашујући начин подсећа на недавну поруку француске политичарке, Марин Ле Пен, о државном суверенитету Француске.
Вјекослав Церовина (Фото: ФБ)

Вјекослав Церовина (Фото: ФБ)

Јоксимовићка каже да су измене Устава услед приjема држава у чланство EУ последица пре свега правних прилагођавања. Према њеним речима, на нивоу EУ се доносе броjне одлуке коjе државе и поjединци мораjу поштовати у односу на хиjерархиjу правних норми. "Србиjа ће чланством у EУ тако учествовати у доношењу одлука на нивоу EУ коjе ће имати примат у односу на одлуке коjе доноси централна или локална власт у држави. Kао што видите, уводи се jош jедан ниво одлучивања при коjем учествуjу све државе чланице EУ, па ће то важити и за Србиjу када буде њен део", каже Јадранка Јоксимовић и управо овом изјавом директно подсећа на последњу поруку Марин Ле Пен, посланице Европског парламента и француске политичарке која постаје све популарнија у Француској, која је истакла повратак државног суверенитета Француске као главни циљ своје политике. Јадранка Јоксимовић је поручила српској јавности да ће Србија уласком у ЕУ изгубити свој суверенитет и то и на централном и на локалном нивоу власти, те практично све одлуке српских власти ће бити "ни на небу, ни на земљи", све док о њима свој суд не донесе ЕУ. Главни град Србије ће у одређену руку бити Брисел. Мање-више то смо знали и раније, али уз поруке Ле Пенове, Јоксимовићева звучи помало страшно.Посебно ако знамо да француски фармери напасају овце око Ајфелове куле, просипају млеко по париским трговима и на тај начин граде један специфичан рурално-урбани лајфстајл настао на темељима ЕУ политике због које управо све више и гласају за ЛеПенову. Наша министарка Јадранка Јоксимовић додаjе и да ће Србиjа предвидети акционим планом за поглавље 23 на коjи начин ће спровести препоруке Венециjанске комисиjе у погледу реформе правосуђа како би даље оjачала независност судиjа и судске власти пре свега у погледу начина избора носилаца правосудних функциjа. Независност судства и избор судиjа, каже Јоксимовићева, уставна су категориjа.
Прочитајте још:Демонстранти у Хаитију тражили помоћ од Путина
Марин Ле Пен, лидер француске странке "Национални фронт", пре неки дан је рекла да је њен главни циљ "повратак суверенитета", како државног, тако посебно законодавног и економског и да је то главни разлог због чега се залаже за прекид ЕУ чланства Француске. Ле Пенова, за лист Ле Фигаро, рекла је да „уколико постане председник Француске 2017. године, у року од шест месеци ће организовати референдум о изласку Француске из ЕУ“. „Уколико ја постанем председник Француске на изборима 2017. године, преузећу на себе обавезу да најдаље у року од шест месеци омогућим Французима да на референдуму се изјасне о изласку Француске из ЕУ.“ – каже Ле Пенова. Она је истакла да Француској морају бити враћени територијални интегритет, законодавни и економски суверенитет, као и суверенитет у валутној сфери. Јоксимовићева и ЛеПенова - две призме које дају једну слику. Можда нама не буде тако лоше у ЕУ, јер ми немамо ни овце ни Ајфелову кулу. Пише: Вјекослав Церовина Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА