Најновије

Трговина са Русијом премашила цифру од 3 милијарде долара

БЕОГРАД - Укупна робна размена између Србије и Русије је у 2013. изосила нешто више од три милијарде долара, што је за 11,6 одсто више у односу на 2012. годину, речено је данас на скупу "Русија-Србија: Извоз без граница", на којем је закључено да је перспектива сарадње две земље далеко већа.
Фото: Википедија

Фото: Википедија

Представници Русије су у Привредној комори Србије истакли да огромно руско тржишту има велику потребу за српским пољопривредним производима, као и да би Србија требало више да користи Споразум о слободној трговини са Руском Фередацијом.
Србија је једина европска држава, поред неких чланица Заједнице независних држава, која са Русијом има потписан Споразум о слободној трговини. Српски извоз у Русију у 2013. је био нешто више од милијарду долара, што је раст од 22,2 одсто у односу на 2012. годину. Увоз из Русије је, такође, порастао у 2013. за 6,6 одсто и износио је 1,96 милијарди долара.
Према подацима ПКС, Србија из Русије највише увози енергете, а извози хула-хоп и самодржеће чарапе. "Робна размена са Русијом је у 2013, први пут од деведесетих година прошлог века, премашила три милијарде евра, али још има препрека у извозу које треба превазићи", истакао је председник ПКС Жељко Сертић. Он је истакао да се у претходном периоду значајно повећао број српских компанија које послују у Русији, захваљујући споразуму о слободној трговини. Сертић је додао да ПКС сарађује са свим руским компанијама које послују на територији Србије. Вршилац дужности директора Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА) Владимир Миленковић је нагласио да је руско тржиште са 144 милиона становника веома атрактивно за извозно оријентисане земље. Он је рекао да је руска економија једна од најбрже растућих у свету и да би требало појачати трговинску сарадњу са том земљом.
Директор Дирекције за промет пољопривредним производима, рибарство и прехрамбену индустрију Михаил Орлов је рекао да постоји тренд раста робне размене пољопривредних производа и навео да је у 2013. години она износила 271 милион, што је за 25 одсто више него у 2012.
Орлов је рекао да би Србија требало приликом извоза у Русију више да води рачуна о фитостанитарним и ветеринарским инспекцијама, које се спроводе у скалду са руским прописима. Специјални саветник првог потпредседника владе Немања Стевановић је нагласио да је Русија економска и енергетска светска сила и да је захваљујући руским партнерима Нафта индустрија Србије, од губиташа постала једна од најпрофитабилнијих компанија у Србији, која са више од једне десетине средстава пуни укупни буџет Србије. "Перспективе сарадње Србије и Русије су много веће него сада", истакао је Стевановић додајући да ће пољопривредна производња бити један од приоритета нове владе. Према његовим речима, већ почетком маја у парламенту ће се наћи сет реформиских закон у области економије - 21 закон, који ће суштински побољшати инвестициону климу у овој земљи, као што су закони о приватизацији, стечају, планирању и изградњи... Скупу је присуствовао и Валентин Масенков из Кабинета заменика руског премијера Дмитрија Рогозина, који је у писму поручио да би требало повећати пласман српских производа на руско тржиште. На скупу је разговарано о путевима и специфичностима испоруке робе у Русију из Европе и балканских земаља, о прописима и процедурама царињења робе приликом извоза у ту земљу, као и о финансијама, логистици, законској регулативи, санитарној контроли, маркетингу, малопродаји и сертификацији. Извор: ТанјугБиз

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА