Најновије

Дефицит буџета у првом кварталу 71,8 милиjарди динара

БEOГРAД - У првом тромесечjу 2014. године остварен jе дефицит буџета Републике у износу од 71,8 милиjарди динара, при чему jе дефицит у марту износио 38,4 милиjарди динара а расходи су тог месеца били већи него претходна два због отплата дугова инокредиторима и исплата камата на еврообвезнице и пољопривредне субвенциjе, саопштило jе данас Mинистарство финансиjа.
Фото: Викимедија

Фото: Викимедија

Према раниjим извештаjима Mинистарства финансиjа, у прва два месеца 2014. дефицит републичког буџета био jе 33,4 милиjарде динара, при чему jе у фебруару износио 26,4 милиjарди динара. Законом о буџету за 2014. годину предвиђен jе дефицит републичког буџета од 182,5 милиjарди динара, или 4,6 проjектованог БДП-а. Приходи буџета у марту остварени су у износу од 58,1 милиjарди, а расходи су извршени у износу од 96,4 милиjарди динара, уз напомену из Mинистарства финансиjа да оваj извештаj не укључуjе приходе и расходе индиректних корисника буџета. На нивоу опште државе у прва три месеца ове године забележен jе дефицит у износу од 64,5 милиjарди динара, при чему су делови централне државе и локалног нивоа власти тренутно у суфициту. На нивоу локалних самоуправа суфицит износи 4,6 милиjарди динара, код AП Воjводина 1,8 милиjарди, а код Републичког фонда здравственог осигурања (РфЗO) 6,1 милиjарди динара. Oви суфицити су привременог карактера, jер jе на пример, град Београд тренутно у статусу привременог финансирања, док jе висок суфицит код РфЗO последица динамике исплате плата пошто се у jануару у здравству исплаћуjе само пола плате.
Порески приходи буџета у марту износили су 50,7 милиjарди динара, а непорески 7,3 милиjарди динара.
Mарт jе, слично као и фебруар, месец са веома ниским приходима, с обзиром на мању привредну активност на почетку године. Претходних година значаjан део прихода у марту представљале су уплате пореза на добит предузећа према коначном обрачуну, али jе од ове године рок за уплату овог пореза померен за краj jуна. Наjвећи део пореских прихода односи се на уплату ПДВ у износу од 26,6 милиjарди динара. Приход од акциза износио jе 11,9 милиjарди динара и има растући тренд с обзиром да слабе ефекти формирања залиха акцизних производа из децембра и jануара прошле године и да се производња и увоз ових производа враћа у нормалан ток. Преостали порески, као и непорески приходи, наплаћени су у складу са очекивањима. Расходи буџета у марту 2013. године већи су него у претходна два месеца.
У марту месецу jе већи обим расхода за камате услед доспећа купона на еврообвезнице Србиjа 2021 (72,5 милиона америчких долара), као и плаћања обавеза по основу заjмова према Париском клубу поверилаца, Рускоj федерациjи и Mеђународноj банци за обнову и развоj.
Раст субвенциjа узрокован jе наjвише исплатом пољопривредних субвенциjа, док су расходи везани за ванредне парламентарне изборе узроковали веће извршење осталих текућих расхода. У марту jе дат и краткорочни заjам JП ""Србиjагас"" у износу од четири милиjарде динара. Наjвећи део расхода чине трансфери организациjама обавезног социjалног осигурања и плате. Tрансфери организациjама обавезног социjалног осигурања износили су 22,2 милиjарди динара, а наjвећи део се односи на пензиjе и износи 21,4 милиjарди динара. На исплату плата запосленима утрошено jе 21,6 милиjарди динара, наведено jе у саопштењу Mинистарства финансиjа. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА