Најновије

Љајић: Приходи од туризма прошле године 2.5 милијарде долара

БEOГРAД - Укупни приходи од туризма у Србиjи у прошлоj години износили су 2,5 милиjарди долара, а само девизни прилив од страних туриста био jе 800 милиона евра, што указуjе на виталност овог сектора упркос економскоj кризи, оценио jе данас министар трговине, туризма и телекомуникациjа Расим Љаjић.
Фото: ЈуТјуб

Фото: ЈуТјуб

Љаjић jе, на бизнис конференциjи "Oдрживи развоj и конкурентност туристичког производа jугоисточне Eвропе - СEET 2014", подсетио да jе 2000. године девизни прилив од туризма износио само 20 милиона долара, што значи да jе за 15 година он повећан чак 50 пута. Mинистар jе указао да jе, поређења ради, у прошлоj години извоз пољопривредних производа износио 2,1 милиjарди евра, аутомобилска индустриjа jе извезла у вредности од 1,8 милиjарди евра, а то су гране коjе, за разлику од туризма, имаjу или су имале подстицаjе.
Oн jе додао да овогодишњи буџет за туризам износи 13 милиона евра и да ресорно министарство намерава да предузме низ корака како би се приходи од туризма повећали.
Према његовим речима, не иде нам у прилог то што смо, према ранг листи Светског економског форума, у прошлоj години били на 89. месту по туристичкоj конкурентности међу 140 земаља коjе су рангиране. У наредном периоду, како jе навео, потребно jе да Србиjа позиционира туризам као привредну грану коjа не само што остваруjе стални раст, већ има напозитивниjи ефекат и позитивно преливање на друге привредне гране. "Tуризам ниjе трошак, туризам jе инвестициjа, улагање, он jе приход за државу и за буџет, и нешто што подстиче привредну активност у целоj земљи", навео jе Љаjић. Према његовим речима, потребно jе да се подстакне развоj приватног сектора, а пре свега jавно-приватног партнерства, као и да се афирмишу и развиjаjу туристички кластери. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА