Најновије

Србија попустила пред условом Хрватске: На снагу ступају ниже царинске стопе за цигарете

БЕОГРАД - Највероватније од 1. јула произвођачи из Европске уније моћи ће у нашу земљу да извезу 1.625 тона цигарета по повлашћеној, односно умањеној царинској стопи од 15 одсто. За количине преко те квоте важиће редовна царина од 53,6 одсто.
Фото: technologijos.it

Фото: technologijos.it

На продају по повлашћеним условима имају право сви произвођачи цигарета из ЕУ, али чини се да јој је најближа „Творница духана Ровињ” (ТДР) према чијем извозу у Србију је, уосталом, и одмерена поменута квота. То је, иначе, просек увоза њихових цигарета од 2009. до 2011. Хрвати су не само географски најближи попуњавању те квоте, већ имају и готов производ према нашим правилима с подацима о плаћеној акцизи и здравственом упозорењу. Претходних дана Одбор за европске интеграције Скупштине Србије усвојио је извештај о додатном протоколу Споразума о стабилизацији придруживању (ССП) који је уследио после уласка Хрватске у ЕУ и изласка из ЦЕФТА режима. Овим је само потврђено оно што је са ЕУ било договорено у децембру прошле године, а што још није прошло владу.
У домаћој дуванској индустрији која је у већинском власништву три мултинационалне компаније нису задовољни оваквим развојем догађаја. Највећи је проблем, кажу незванично, што се не зна начин подела квоте, а што ЕУ инсистира да ми прихватимо принцип да онај ко први стигне и први прода робу има веће право на квоту. А ти који ће први да стигну су, наравно, Хрвати, јер они већ имају спремљен производ по нашим правилима.
– Ако смо већ морали да пристанемо на квоту, коју су нам одредили на основу хрватских захтева, не морамо да пристанемо и на принцип поделе квоте који њима одговара – каже наш извор из једне фабрике цигарета који је желео да остане анониман. – Чак и да сада почнемо с припремама за увоз цигарета из наших фабрика у ЕУ, оне физички не би могле да стигну на ово тржиште за шест до девет месеци. Реч је о специфичном производу који мора имати акцизну маркицу, обавештење о штетности по здравље. Како се сазнаје у Министарству трговине, принцип расподеле квоте још није утврђен, а осим права прве продаје опција је и тржишно учешће. У индустрији цигарета кажу да тих 1.625 тона цигарета према малопродајним ценама вреди 50 милиона евра. За неколико година, због раста акциза, вредеће и свих 100 милиона евра. Управо зато је важан начин расподеле квоте. Поготово зато што су три компаније – „Филип Морис”, „Бритиш Америкен табако” и „Јапан табако” у производњу цигарета у Србији инвестирали преко милијарду евра, а што ће у будућности наше тржиште да „циљају” и друге фабрике из околних земаља. Да ће ЕУ имати квоту од 1.625 тона за извоз дуванских производа у Србију по царинској стопи од 15 одсто, потврдио је председник Одбора Скупштине Србије за европске интеграције Александар Сенић. Он је агенцији Бета казао да је то предвиђено протоколом уз Споразум о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Србије поводом приступања Хрватске ЕУ. Сенић је навео да је скупштински Одбор за европске интеграције усвојио извештај о парафирању тог протокола ради давања сагласности о његовој привременој примени. „Извештај је усвојен и примењиваће се од 1. јула, што значи да ће ЕУ због традиционалних трговинских токова имати квоту од 1.625 тона на извоз дуванских производа у Србију по царинској стопи од 15 одсто”, казао је Сенић.
Према његовим речима, пре уласка Хрватске у ЕУ постојала је преференцијална количина од само 25 тона која је била царињена царинском стопом од 10 одсто. „Сада је та количина од 1.625 тона по царинској стопи од 15 одсто”, додао је Сенић.
Он је казао да ће са давањем сагласности Одбора за европске интеграције почети привремена примена тог протокола, а стално важење уследиће по ратификацији протокола свих земаља чланица ЕУ. „Давањем сагласности на седници Одбора за европске интеграције Србија је омогућила примену тог протокола без усвајања у Скупштини Србије, јер се протоколи и анекси не усвајају у парламенту”, рекао је Сенић који је и посланик Нове демократске странке. Влада Србије је средином октобра 2013. усагласила царинске стопе за увоз цигарета из Хрватске и ЕУ, чиме је решен спор Брисела и Београда. Сенић је казао да је такође повећана квота за извоз шећера, вина и рибе из Србије у ЕУ. „Квота за извоз шећера повећана је само за 1.000 тона, иако је Србија тражила да то буде 70.000 тона, али то нема велики значај, јер се од 2017. укидају квоте за преференцијални извоз шећера у ЕУ. Квота за вино је повећана за 4.300 хектолитара, а квота за извоз свеже речне рибе за 26 тона”, рекао је Сенић. Извор: Политика (Ј.Рабреновић)

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА