Најновије

Да ли сте алкохоличарка?!

БEOГРAД - Према подацима Светске здравствене организациjе, алкохолизам код жена се повећао више него дупло у последњих четрдесет година.
Фото: femside.com

Фото: femside.com

Пиjење алкохолних пића, као и сам проблем алкохолизма, знатно више се везуjе за мушкарце и тиме се неправедно ставља по страни све већи проблем алкохолизма код жена. Према подацима Светске здравствене организациjе, у односу на 60-те године 20. века, данас jе броj жена коjе прекомерно конзумираjу алкохол висе него дупло већи, саопштила jе данас Специjална болница за болести зависности. "Према светским истраживањима, 3 одсто популациjе пати од алкохолизма, а процењуjе се да у Србиjи има око 250.000 алкохоличара", наводи у саопштењу др Aлександар Вуjошевић, директор Специjалне болнице за болести зависности. Oн додаjе да алкохолизам код жена представља посебан социjално-медицински проблем, обзиром на њихову биолошку улогу и улогу коjу оне имаjу у породици и друству.
"Tоком 2013. године од укупног броjа болнички лечених алкохолних зависника у нашоj установи, око 15 одсто биле су жене", упозорава др Вуjошевић.
Oн jе обjаснио да жене почињу да пиjу доста касниjе, а оно што их разликуjе у односу на мушкарце jесте да наjчешће пиjу саме, криjући се од свих. Нагомилани стрес jе често главни окидач за почетак пиjења, што jасно говори да jе алкохолизам код жена симптоматски, односно знак неког другог поремећаjа, као и "вентил" за ослобађање од проблема и напетих ситуациjа, што временом доводи до успостављања зависности. Праћењем алкохолизма код жена, уочено jе да стариjе жене наjчешће пиjу вино, док млађе жене и девоjке пођеднако воле да пиjу вино, пиво и жестока пића. Брачни проблеми, усамљеност, нерасположење, мањак самопоштовања, навике и однос према алкохолу стечене у породици у великоj мери утичу на настанак и развоj алкохолне зависности код жена. Kлиничким истраживањима jе потврђено да jе организам жене доста осетљивиjи на токсично деjство алкохола од мушког организма. Жене наjчешће карактерисе низи раст, мања телесна тежина, већи проценат масног ткива, као и мањи проценат воде у њиховим телима, у односу на мушкарце. Прекомерно конзумирање алкохола доводи до оштећења здравља у већем проценту код жена у односу на мушкарце, чак иако пиjу мање количине алкохола и у краћем временском периоду. Tакође, жене чешће оболеваjу од алкохолног хепатитиса, док прекомерно конзумирање алкохола повећава ризик и од рака доjке, нарочито код жена у менопаузи. Жене коjе прекомерно пиjу, чешће оболеваjу од кардиоваскуларних болести, док само опиjање повећава и ризик да жена постане жртва насиља и сексуалног злостављања. Док се алкохолизам код мушкараца у браку прећутно одобрава и пружа му се одговараjућа подршка и помоћ, ситуациjа у случаjу жена jе потпуно другачиjа. Супруг жене коjа има проблем са алкохолизмом, по откривању проблема, врло често жели да се разведе што пре, без постоjања свести да jе можда управо он своjим понашањем допринео том стању.
Жене криjу зависност што директно смањуjе могућност да се на време jаве на лечење, а такође jе карактеристично да жене чиjи су мужеви алкохоличари чешће пиjу, у поређењу с другим женама.
Mноге студиjе показуjу да су жене, коjе су током детињства биле сексуално злостављане, под већим ризиком да ће током живота имати проблем са алкохолом. фетални алкохолни синдром представља посебно велики проблем, коjи jе са порастом броjа жена коjе прекомерно пиjу постао све изражениjи, а оваj поремећаj указуjе на специфични облик телесних абнормалности и менталне ретардациjе код деце чиjе су маjке током трудноће пиле. Процењуjе се да на светском нивоу 30 до 60 одсто трудница конзумира алкохол, што за последицу има побачаj и превремени порађаj коjи се чешће jављаjу код жена коjе пиjу током трудноће. "Kод новорођенчета, рођеног од маjке коjа има проблем с алкохолом, могу се jавити карактеристичне промене црта лица и беба може бити мање телесне тежине на рођењу", каже др Наташа Достанић, руководилац Oдељења за алкохолизам и политоксикоманиjу у Специjалноj болници за болести зависности. Oна додаjе да оштећења мозга могу касниjе довести до проблема са учењем, памћењем, као и до поремећаjа пажње и тешкоћа у решавању проблема.
Према речима др Достанић, пиjење у прва три месеца трудноће представља велики фактор ризика, док чак и умерена употреба алкохола у првих седам недеља трудноће може довести до поjаве неких од симптома феталног алкохолног синдрома", истиче Достанић.
"Пиjење jе постало редовна пракса на свим врстама прослава и тако наjчешће почиње, а касниjе се наставља са жељом да се побегне од стреса и свакодневнице", истиче Достанић и додаjе да jе додатни проблем велика толерантност друштва према алкохолу и зато jе неопходно апеловати на жене коjе прекомерно конзумираjу алкохол, али и на чланове њихових породица, да се по откривању проблема крене што пре са лечењем. Ризична конзумациjа алкохола за жене се дефинише као дневни унос чистог алкохола већи од 20 грама (око 0,2 л вина, или 0,4 л пива), док се висок ниво конзумациjе алкохола дефинише као дневни унос чистог алкохола већи од 40 грама (око 0,4л вина или 0,8л пива) за жене.
Прочитајте још: ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: „Ноћни вукови“ иду у Украјину!
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА