Најновије

Најважније државне институције пуним капацитетом организују "геј параду"

БEOГРAД - Tоком наредних дана представници организационог одбора Параде поноса и важних институциjа у земљи имаће низ састанак поводом одржавања Праjда, наjавио jе данас члан Oрганизационог одбора Бобан Стоjановић додаjући да му се, по до сада указаноj подршци, чини да ове године постоjи више воље да се та манифестациjа одржи.
Фото: Геј парада у ЊуЈорку 2013 (Скриншот)

Фото: Геј парада у ЊуЈорку 2013 (Скриншот)

"Интезивираћемо састанке са људима коjи су важни и коjи воде земљу и институциjе. Наjаве састанака jе све више и због тога смо задовољни. Први пут се, после низа година, дешава да нас зову на састанак, а не да ми упућуjемо на десетине позива на коjе се нико не одазива", рекао jе Стоjановић Танјугу указуjући да састанке нису могли раниjе да одрже због избора и формирања владе. Oн jе истакао и да представници Oрганизационог одбора ових дана имаjу састанке са независним телима, као и полициjом коjа jе веома важан фактор. "И данас смо имали jедан од тих састанака коме су присуствовале и друге ЛГБT организациjе тако да се тим питањем сада бави и шира заjедница. Полако Праjд постаjе оно што и треба да буде, а то jе питање, одговорности и интереса целокупне заjеднице и свих грађана, а не само оних коjи га организуjу", рекао jе Стоjановић. Oн jе истакао да веруjе да то може да резултира позитивним одговом на оно што jе наjспорниjе, а то jе одржавање Праjд шетње. Подсећаjући да би Недеља поноса 2014. требало да се одржи од 19. маjа до 1. jуна закључно са шетњом 31. маjа, он jе истакао да све индициjе показуjу да се ка томе иде.
"Oчекуjу нас наjразличитиjе ствари - од едукативних дебата до журки, али и низа културних догађаjа коjи ће Београд учинити светом", рекао jе Стоjановић додаjући да су две недеље фестивала већ припремљене.
На констатациjу да су одржавање праjда подржали, између осталих, министарка без портфеља задужена за европске интеграциjе Jадранка Jоксимовић и шеф Делегациjе EУ у Србиjи Mаjкл Девенпорт, Стоjановић jе истакао да ће се 1. jуна знати шта та подршка значи. "Шта подршка значи знаћемо 1. jуна, односно 31. маjа када Праjд прође односно када се деси или не. Tада ћемо знати шта су те речи значиле и како да их тумачимо убудуће", рекао jе Стоjановић. Oн jе истакао да му се ипак чини да ове године постоjи већа воља и да инициjатива институциjа говори, ако ништа друго, о заинтересованости институциjа и државе да се баве тим проблемом.
"Знамо да jе то процес и да не долази преко ноћи. У многим земљама у коjима гледамо фантастичне праjдове вођена jе вишедецениjска борбе да постану слободно место где свако може да дође и лепо се проведе", рекао jе Стоjановић изразивши наду да ће се са декларативне ове године прећи на практичну подршку.
Mинистарка без портфеља задужена за европске интеграциjе изjавила jе раниjе данас да jе важно да држава учини све што може како би Парада поноса ове године била одржана, као и да ће лично подржати њено организовање, док jе Девенпорт позвао Владу Србиjе и Град Београд да обезбеде одржавање Параде, наводећи да би одржавање скупа била позитивна порука из Србиjе целом свету. Kада су у питању ставови Покрета Двери коjи jе наjавио да ће акивно радити на томе да се "Парада поноса" у Београду 31. маjа не одржи, Стоjановић jе истакао да jе сваки став коjи не угрожава на наjдиректниjи начин неку другу групу или поjединца добродошао. "Aко хоћемо да будемо демократска земља свако има право да каже шта мисли, а држава и њене институциjе траба да санкционишу размишљања уколико су противна неким законским оквирима", рекао jе Стоjановић додаjући да сваки праjд, па и забрањени отвара тему о положаjу ЛГБT особа. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА