Најновије

Заражено поврће на београдским пијацама

Першун на ком је нађена салмонела узоркован је на пијаци у Блоку 44, где је робу продавао накупац са Уба. Першун у којем је откривена бактерија није са тезге регистрованог пољопривредног произвођача, већ га је накупац тог јутра купио са камиона на Бајлонијевој пијаци, а касније препродавао на тезги 213 у Блоку 44.
Фото: ЈуТјуб

Фото: ЈуТјуб

Др Зорица Јовановски начелница Центра за хигијену и хуману екологију Института Батут каже да су узорковали воће и поврће са пет београдских пијаца и да пронашли салмонелу на першуну. Такође, пронађена је блитва на пијаци у Блоку 44 која није испуњавала органолептичка својства, јер је мирис подсећао на муљ. - Потврђена је салмонела на узорку першуна. Претпостављамо да је першун из делимично поплављених подручја и да се вода помешала са канализацијом и прешла преко поврћа. Салмонела на воћу и поврћу се може јавити и када произвођачи заливају баште неквалитеном водом или када су близу септичке јаме, па је препорука да се поведе рачуна где се гаји поврће - објашњава Јовановски. Приликом контроле, узрци су узимани са пијаца Бајлони, Каленић, Баново Брдо, Блок 44 и Видиковац. Јовановски каже да је салмонела опаснија за малу децу и старије особе, јер лаксе може доћи до обољевања. Лечи се антибиотицима и мора се пратити стање оболеле особе. ЈКП “Градске пијаце” ангажовале су Институт Батут за проверу исправности воћа и поврћа на зеленим пијацама. Поврће је безбедно, рекао је пре две недеље за портал "Жена" професор Петар Вукша са Института за фотофармацију, тврдећи да је потопљено поврће уништено. - Јуче смо добили резултате који показују да су сви остали узорци, осим два на пијаци Блок 44, исправни. Најопаснија је сезонска роба и ту је највећи ризик где може доћи до заразе. Од сваког продавца са тезге узимамо писану изјаву, којом гарантују да њихова роба није са поплављених подручја и да је исправна. Дужни су да донесу потврде од локалних самоуправа да у тим местима, одакле потиче роба, није било поплаве. Тамо где је била поплава и где се вода задржала до 48 сати, роба је уништена. Опаснија је роба где је вода била 24 сата, јер када се повукла, ту је већа опасност од зараза и тешких метала - објашњва заменик директора ЈКП “Градске пијаце” Саша Роквић. Он каже да им је познато име и презиме накупца, који нема месечну резервацију, већ је платио дневни закуп тезге и да ће му бити забрабрањена продаја на пијаци. - Испитивања ће обавити фитосанитарна инспекција, а продавцима код којих буде пронађена заражена роба биће забрањен рад на тезгама, све док не донесу потврду од инспекције да је роба исправана, а мораће сами да раде и плате те анализе - каже Роквић. Како се заштитити Др Зорица Јовановски саветује да потрошачи пре употребе добро оперу воће и поврће, затим да га оставе у води најмање пола сата и додају једну кашићицу соде бикарбоне, па га поново исперу. - Поврће које се кува треба добро термички обрадити и кувати најмање 15 минута на вишим температурама - каже Јовановски. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА