Најновије

Месић: Украјина није слична Југославији

ЗАГРЕБ - Једино решење за кризу лежи на Украјини и Русији које морају разговарати и које саме себи најбоље могу помоћи, изјавио бивши хрватски председник Стјепан Месић.
ФОТО: Википедија

ФОТО: Википедија

Месић је то изјавио у Кијеву, где је присуствовао инаугурацији новог украјинског председника Петра Порошенка.
Месић је рекао агенцији Хина да се украјинска криза не може упоредити с догађајима у Југославији 90-их година и одбацио свако спекулисање локалних медија да би он могао бити посредник у преговорима Москве и Кијева.
"Једино решење овог спора је на Украјини и на Русији, оне морају сести за сто и изнети своје аргументе. Те две земље најбоље се познају јер су дуго живеле у истој државној заједници, познају проблеме једне и друге стране и нема ниједног разлога да било ко њима помаже...", сматра Месић. Порошенко је у данашњем говору рекао да је спреман за децентрализацију земље, али не и за федерализацију, и већ та порука, сигуран је Месић, је порука за разговоре.
Казао је, такође, и да се "клима стабилизовала" и да то значи да Украјина добија бољу позицију за преговоре.
"Порошенко је послао охрабрујуће поруке, рекавши да је отворен за преговоре, да жели јединство Украјине и приближавање Европској унији", рекао је Месић. Вишемесечна криза у Украјини почела је отказивањем потписивања Споразума о придруживању с Европском унијом, на шта су уследили у Кијеву масовни протести и рушење проруског председника Виктора Јануковича, затим руска анексија Крима и побуна проруских снага на истоку Украјине које прете отцепљењем и припајањем Русији. Извор: Независне новине / Б92 / НСПМ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА