Најновије

Крстић: Србија на коленима, прети нам "грчки сценарио"...

БEOГРAД - Бивши министар финансиjа Лазар Kрстић, чиjу оставку jе потврдила Скупштина Србиjе, каже да jе ово тренутак за оштре резове, колико год они социjално или политички били тешки и да ће, уколико реформе не буду спроведене, држава бити на коленима.
Крстић - алармирао државу! (Фото: ЈуТјуб)

Крстић - алармирао државу! (Фото: ЈуТјуб)

"Хтео сам нагли заокрет, али они коjи доносе политичке одлуке и коjи су и изабрани од народа да то раде, сматраjу да jе упутниjе, ако не и одговорниjе, покушати оваj други начин. За мене су потенциjални ризици тог пута већи од социjалног трошка овог наглог заокрета коjи сам предложио", рекао jе Kрстић у интервjуу недељнику НИН. Уколико наставимо да игноришемо стварност и не спроведемо реформе, каже Kрстић, ризици су да државу доведемо буквално на колена.
"A онда ће бити као у Грчкоj, где jе смањење пензиjа и плата ишло и до 40 одсто или више", каже Kрстић. Tврди да се са премиjером ниjе спорио око циља, а то jе смањење дефицита за 1,7 милиjарди динара до краjа 2017, али се нису сагласили око начина на коjи ће се до тог циља доћи, због чега jе и одлучио да поднесе оставку.
Kрстић jе актуелну ситуациjу сликовито упоредио са вожњом брода при чему су, како каже, опциjе - или нагли заокрет и ризик да неки људи испадну, или да се иде споро и заокреће мало помало с тим да постоjи сигурност да сваки шраф у тоj машини мора бити на свом месту.
"Нажалост, код нас су институциjе у таквом стању да у то не можете бити сигурни. Дакле, довољно смо далеко од леденог брега, и jа сам сада притиснуо сирену за узбуну", навео jе он.
Kрстић каже да jе његов наследник Душан Вуjовић упознат са стањем у jавним финансиjама, а не искључуjе ни могућност повећања пореза. "Aко бих се одлучио на блаже смањење расхода, а оно не буде довољно, моjа резервна опциjа била би повећање пореза. Сигурно не бих рачунао на могућност накнадног смањења плата и пензиjа, узев да знам колико jе то социjално и политички тешка одлука", рекао jе бивши министар. Прочитајте још:Председнику СНП Наши одложено суђење за септембар Рекао jе и да неће бити запослен у влади, али jе на располагању премиjеру. У Aмерику се, вероватно, неће враћати, а о осталом jош ниjе размишљао. "Нисам имао политичке амбициjе и нисам се либио да кажем целу слику, колико год то болно било. Да престанемо да игноришемо стварност, да затварамо уши и очи, jер би онда пут до излечења могао да буде jош болниjи", рекао jе Kрстић. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА