Најновије

ПОЧЕЛА ВЕЛИКА АКЦИЈА: Порезници чешљају рачуне, траже раднике на црно...

За викенд је почела појачана контрола плаћања пореза, али и спремање решења о драконским казнама за оне који ту обавезу не измирују.
Александар Миљковић, директор Пореске управе (принтскрин Јутјуб)

Александар Миљковић, директор Пореске управе (принтскрин Јутјуб)

- Нисмо кренули ни од малих, али ни од великих. У складу са годишњим планом, око 600 пореских инспектора у сваком тренутку контролише фирме, укључујући и велике пореске обвезнике. Осим њих, око 400 контролора проверава издавање фискалних рачуна и пословање преко фискалних каса, као и пријављене раднике, пре свега у малопродаји - открива за „Блиц“ нови директор Пореске управе Александар Миљковић. Измене Закона о пореском поступку, да подсетимо, предвиђају да грађанин који у року не плати пун износ пореза који му следи по решењу, уз камату од 18,5 одсто годишње, плаћа и казну која не може бити нижа од 50.000 динара. Према важећем пропису, у року од 30 дана порезници му шаљу опомену, уз коју добија и пет дана у којима може поднети рекламацију. Ово, новоуведено правило, обавезује и порезнике да брзо реагују на неплаћање пореза.
Прво се наплаћују камате Уколико грађанин, фирма или предузетник плати заостали порез, прво се намирују трошкови покренутог поступка, затим камата, па тек онда дуг због ког је и поднета пријава. Зато свако ко се одлучи да после опомене плати само износ основног дуга, ризикује да остане дужан Пореској управи.
- Пореска управа након тога подноси захтев за покретање прекршајног поступка суду - објашњава Миљковић. Порески инспектори имају исте обавезе и када су фирме и предузетници у питању. Једина разлика је у износу казни које су, рецимо, када су у питању фирме за неке прекршаје повећане и десет пута. За неиздавање фискалних рачуна, а у Србији сваки трећи угоститељски објекат има ову праксу, следи казна затварања објекта. Слично је и за запошљавање радника на црно, где газда ризикује да му радња буде затворена и пола године. Ко не истакне цене у трговини, плаћа казну до два милиона. Порезници дуговања принудно наплаћују, пре свега, скидањем утврђеног износа с рачуна дужника. Рачун може бити и блокиран. Последња мера је, кажу у Управи, заплена имовине, јер овај поступак пуно кошта и не гарантује наплату пуног износа дуговања. Извор: БлицПрочитајте још:AMСС направио први српски електромобил

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА