Најновије

Би-Би-Си открива: Која је разлика између турске и босанске кафе?

ББЦ-јев колумниста Брад Коен, који редовно пише о храни и пићу широм света, посетио је Сарајево где га је највише заинтригирала - кафа.
Заоставштина вековне владавине, фото: Esquire.com

Заоставштина вековне владавине, фото: Esquire.com

Коен пише како Босна и Херцеговина и данас, 136 година након одласка Турака, показује многе знаке њихове владавине, а једна од тих заоставштина је и кафа. Он је с Елифом Бургазом, Турчином који је пожелео укус дома, сео у један ресторан на Башчаршији где је овај наручио турску кафу. Један од гостију им је на то скренуо пажњу да турска и босанска кафа нису исто. Разлика, објаснио им је он, је у процесу. Обе се кувају од самлевених зрна кафе и обе се припремају у џезви. Међутим, Турци кафу додају већ у хладну воду пре него што је ставе на ватру, а при спремању босанске кафе прво се сачека да сама вода прокључа. Након што вода прокључа, мала количина воде се одвоји, обично у филџан, а потом се у џезву дода кафа и поново се сачека да вода прокључа, при чему се ствара густа пена. Процес се може поновити неколико пута, након чега се вода из филџана долије, тиме стварајући још гушћу пену. Ово, рекли су Коену, ионако јакој кафи даје још богатији укус. Ипак, Коен није могао да примети разлику у укусу. Обе су биле "јаке, горке и густе као муљ". За туристе попут њега, занимљивија је разлика у томе како се обе врсте кафе сервирају. "У Турској џезва припада кухињи, а не столу", рекао му је Бургаз.
Погледајте још:Посланици у Скупштину долазе као у кафануОва кафа удара право у главуЦигарета и кафа на празан желудац опасније су него што мислите!
Турска кафа се сервира у само једној шољици (филџану). Босанска кафа се сервира заједно с пуном џезвом, на округлом гвозденом послужавнику с празним филџаном, чашом воде, посудом са шећером и ратлуком. Сервирање кафе из џезве има две предности. Прво, соц који се често створи на дну нефилтриране кафе, а који је тако карактеристичан за турску кафу, остаје у џезви уместо у шољици и тако "аматерске" испијаче кафе поштеди неугодног осећаја соца на зубима. Друго, у џезви кафа дуже чува топлоту. Ово је важно јер, иако је босанска кафа количински мања него што је већина туриста навикла, такође је и јача. Не само то, Босанци и Херцеговци уз кафу проводе сате у разговору, а на крају је и Коен урадио исто. Извор: Радиосарајево.ба

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА