Најновије

Куповна моћ грађана све мања и мања

Куповна моћ мерена односом просечне нето зараде и просечне, односно минималне потрошачке корпе, у маjу jе била мања у односу на април, захваљуjући, пре свега, смањењу просечне месечне нето зараде, показуjе анализа Mинистарства трговине.
Све мања куповна моћ грађана (Вестинет.рс)

Све мања куповна моћ грађана (Вестинет.рс)

За покриће просечне потрошачке корпе у маjу, било jе потребно 1,49 просечних нето зарада, коjе су износиле 44.184 динара, за покриће минималне корпе било jе довољно 0,78 просечне зараде. У априлу jе за просечну корпу било jе потребно 1,43 просечних зарада, а за минималну jе било довољно 0,75 просечне зараде. Просечна нето зарада jе у односу на април, номинално мања 3,6 одсто, а реално 3,7 одсто. Просечна потрошачка корпа у маjу износила jе 65.922 динара и већа jе 0,24 одсто или 156,13 динара, у односу на април. У односу на маj 2013. године та корпа jе већа 3,25 одсто. Mинимална корпа jе износила 34.331 динар и већа jе 0,44 одсто или 150 динара. У односу на маj 2013. године, већа jе 0,47 одсто. У маjу jе у односу на претходни месец, наjвећи раст цена забележен у групама одећа и обућа - 0,3 одсто, храна и безалкохолна пића, стан, вода, електрична енергиjа, гас и друга горива и ресторани и хотели-по 0,2 одсто и у групи намештаj, покућство, и текуће одржавање стана 0,1 одсто. Пад цена забележен jе и у групама транспорт, рекреациjа и култура и образовање, по 0,3 одсто и у групи комуникациjе 0,1 одсто.
Прочитајте још:Дачић: Не можемо са социјалистичким идејама ни у капитализам ни у ЕУ!
Kуповну моћ изнад просека Републике имали су Београд, Панчево, Нови Сад, Ужице и Kрагуjевац. У свим градовима коjи се статистички прате, просечна месечна нето зарада jе покрила минималну потрошачку корпу, а ниjе била довољна за покриће просечне. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА