Најновије

Сарајево слави окупатора

Хистерија око обележавања стогодишњице Сарајевског атентата у ФБиХ настављена је и у данима после Видовдана. Наиме, на сарајевском гробљу Лав одржана је комеморација у знак сећања на 2.456 војника с целе територије некадашње Аустроугарске империје, као и на све друге који су за време Првог светског рата сахрањени на том гробљу.
Окупирано Сарајево, фото: Фејсбук

Окупирано Сарајево, фото: Фејсбук

Тиме је у Сарајеву одата почаст окупаторским војницима што је на трагу политике која се протеклих година води из главног града БиХ, а чији је главни циљ величање Аустрије, Франца Фердинанда и свега што је та држава радила, а омаловажавање и понижавање Младе Босне, Гаврила Принципа и слободарских идеала. Како су пренеле агенције, већина наследница, држава које су настале на територији аустроугарске учествовале су преко својих представника под мотом: "Оно што је заједничко, изнад свега што нас раздваја". Испред скулптуре великог лава откривен је спомен плоча и положен венац са заставама тих држава, као заједнички гест и апел за залагање за мирну садашњост и будућност. Међутим, за историчаре и аналитичаре потпуно су јасне поруке које су ових дана пласиране из Сарајева. Осим покушаја да се рехабилитује окупатор и велича држава која је анектирала БиХ, догађаји из Првог светског рата стављају се у контекст збивања у грађанском рату са почетка деведесетих, а за оба сукоба потребно је окривити - Србе. Историчарка из Русије др Јелена Гускова изјавила је да они који желе ревизију историје и износе нове наводне доказе о узроцима и разлозима почетка Првог светског рата и желе да српски народ буде окривљен како би се рекло да су Срби увек криви, па и за оно што се у Босни дешавало деведесетих година прошлог века. Гускова ових дана учествује на великој међународној конференцији о теми "Сто година од почетка Првог светског рата, историјске и правне студије". Са овог скупа шаљу се поруке о покушају замене теза, унижавању слободарских традиција Младе Босне и српског народа, и указује на извртање историје.
Накарадна превара Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да је српски народ носио ослободилачке ратове, заједно са другим народима на овим просторима, али да се то тако не представља у Сарајеву, где покушавају да борце за слободу прикажу на неки сасвим други начин. - Очигледно је да је то превара, тамо постоји некаква диктатура која покушава да обележи историју на накарадан начин - сматра Додик.
Аустрија пере руке од рата Пре стотину година, мушкарци и жене са територије бившег Аустроугарског царства и из целог света су послати у рат. Све стране су трагично веровале да је то виши интерес њихових земаља, нација и вођа. Каснији ток догађаја је био драматичан са чак више разарајућим ратовима. Ипак, 100 година касније људска права, владавина закона и демократија креирају бољи свет, наведено је у саопштењу из Амбасаде Аустрије у БиХ. Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА