Најновије

69 ГОДИНА КАСНИЈЕ: Руси ослободили последњег немачког затвореника

Рајнхард Кунце, 84-огодишњи Немац који је заробљен у Другом светском рату, пуштен је на слободу након што је протеклих 69 година провео у разним руским затворима и радним камповима.Кунце је имао само 14 година када су га совјетске трупе ухватиле у Берлину у јануару 1945.
Oслобођен након 69 година, илустрација: Worldnewsdailyreport.com

Oслобођен након 69 година, илустрација: Worldnewsdailyreport.com

Руски министар спољњих послова, Сергеј Лавров, казао је да је ово "чин добре воље" и да је Влада Русије "оставила по страни национални понос и показала своју великодушност". Рајнхард је као 12-огодишњак укључен у 12. СС Панцер дивизију. Оптужен је да је убио Јакова Џугашвилија, сина Јосифа Стаљина, у концентрационом логору Сахсенхаузен у априлу 1943. Стаљинов син је ухваћен током Битке за Стаљинград и убијен након што је његов отац одбио да га размени са немачким високопозиционираним официром Фридрихом Фон Паулусом. Стаљин је наредио да Кунце буде притворен до краја живота без обзира на све како би "платио за свој кукавичлук". Све до сада Руси су поштовали Стаљинову жељу. Међутим, верује се да је оваква одлука дошла са циљем побољшања односа с Немачком након дешавања у Украјини.
Погледајте још:Кери: Из историје се види да је ситуација иста као пред Други светски ратАустријанци: Србија крива за Први светски ратДа су Американци успели да узму Крим – почео би трећи светски рат!
Током Другог светског рата Руси су заробили око три милиона Немаца, већином у последњој години рата. Заробљеници су присиљавани на рад у камповима и на изградњу руске инфраструктуре. До 1950. су углавном сви ослобођени. Званично, посљедњи Немац, заробљеник у Русији, вратио се кући 1956. Верује се да је у радним камповима животе изгубило 381.067 особа, од којих је 356.700 било из Немачке док су преосталих 24.367 били из других држава. Многи историчари тврди да је цифра много већа и да она досеже милион убијених. Извор: Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА