Најновије

Тегелтија: Процесуирање ратних злочина биће убрзано

САРАЈЕВО - Председник Високог судског и тужилачког савета БиХ Милан Тегелтија изјавио је да процесуирање ратних злочина до сада није било на задовољавајућем нивоу, али да ће то стање бити поправљено, а процесуирање значајно убрзано.
Foto: Avaz.ba

Foto: Avaz.ba

"Имам неке нове податке, јер сам имао састанак са главним тужиоцем Тужилаштва БиХ, ентитета и Брчко дистрикта, а једна од тема била је убрзање процесуирања дела из предмета ратних злочина и области корупције и организованог криминала", рекао је Тегелтија. Позивајући се на податке које је добио од главног тужиоца БиХ Горана Салиховића, Тегелтија је навео да су за целу прошлу годину у Тужилаштву БиХ биле подигнуте 23 оптужнице за ратне злочине. "Добио сам податак да је са јучерашњим даном подигнуто већ 19 оптужница, а Салиховић очекује да ће до краја године бити подигнуто између 50 и 70 оптужница за ратне злочине, што ће већ бити значајан напредак", оценио је Тегелтија. Он је најавио да ће као принцип рада у правосудној заједници бити постизање баланса, односно равномереног оптерећења носилаца правосудних институција. "Тужиоци би за једнаку плату требало да буду једнако оптерећени послом", рекао је Тегелтија.
Прочитајте још: Изралци захвалили Додику на подршци
На питање да ли је потребан врховни суд на нивоу БиХ, Тегелтија је навео да је постојање таквог суда чисто политичко питање и да о томе треба да одлуче политичари. "Оно што професионална заједница може да уради јесте да пружи модалитете за правац којим политичари желе да иду у том структуралном уређењу земље. Колико знам, тренутно се у стуктуралном дијалогу не говори о питању врховног, већ апелационог суда", рекао је председник ВСТС-а БиХ. Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА