Најновије

НДС: Бивши конобар Владимир Поповић Беба наручује текстове у листу "Данас"

БEOГРAД - Нова демократска странка саопштила jе да одговор коjим су прошле недеље одбили интервjу дневном листу Данас ниjе био jавног карактера и да се из њега види да jе "упућен наручиоцу текстова", а не новинарима, изразивши уверење да Владимир Беба Поповић врши утицаj на делове редакциjе тог листа.
Борис Тадић - никад није конобарисао! Фото: ЈуТјуб

Борис Тадић - никад није конобарисао! Фото: ЈуТјуб

"Борис Tадић се цео своj политички живот борио не само за демократиjу, већ и за независност медиjа и слободу изражавања и та борба jе jедан од принципа и НДС. Увек смо били на страни нападнутих новинара и оштро осуђивали сваку врсту физичке и вербалне агресиjе. И тон одговора Данасу диктирало jе наше уверење да се обраћамо инструментализованим деловима редакциjе, а не намера да вређамо новинаре", наводи се на саjту НДС. НДС такође поручуjе да им, у одговору листу Данас, у коме jе саветник за медиjе Tадића Mарина Kомад одбила интервjу коjи jе затражила новинарка тог листа Лидиjа Валтнер, ниjе била намера да омаловажаваjу конобаре чиjу професиjу, како наводе, поштуjу као и сваку часну професиjу. "Дакле у обраћању новинарки нисмо мислили на њу, што се и види из нашег одговора у ком смо jе замолили да прочита jош jедном питања за коjа имамо уверење да их ниjе она писала", истичу из НДС. "И нисмо мислили ни на конобаре помињући их, већ на jедног конкретног "бившег конобара", коjи покушава да инструментализуjе поjедине редакциjе у Србиjи као што jе то радио и у прошлости, мислећи да jе променом власти поново наступила његова епоха. Владимир Беба Поповић jе jавно признао да се бавио шеровањем порнографских снимака коjе jе било усмерено на брутално дискредитовање Вање Ћаловић, али се хвалио и утицаjем на регионалне владе, међу коjима нажалост и на српску", стоjи на саjту НДС. Уверени су да Поповић врши утицаj на делове редакциjе Данаса, а да то потиче, између осталог, и из његовог хвалисања да има утицаj и на поjедине медиjске куће, па и на неке новинаре Данаса. "Покушаjи утицаjа на медиjе у Србиjи су данас велика претња не само слободи медиjа, већ и демократиjи. И нису проблем такви поjединци, проблем jе влада коjа их легитимизуjе сарађуjуци са њима и креира дискурс коjи таквим поjединацним поjавама омогућава утицаj на друштво и медиjе", истиче НДС. Tа странка наводи да jе њен одговор "обjављен ван контекста и обjашњења, погрешно протумачен, етикетиран и као такав осуђен". "Нисмо имали намеру да jавно осуђуjемо Данас, само на основу наших дубоких уверења да jе део редакциjе тог листа под контролом и инструментализован.
Oштрина тона одговора, како додаjу, ниjе био "напад на медиjе", него отпор контроли медиjа.
"Будући да jе наш одговор погрешно протумачен, овом приликом се извињавамо свим часним новинарима и конобарима коjи су помислили да су наше речи упућене њима. Заправо оштрина нашег одговора jе наша подршка свим новинарима, коjи неретко ризикуjу и своjе животе у одбрани слободе, етике и критериjума своjе професиjе", истичу у НДС. Поручуjу и да пружаjу подршку свим медиjима коjи у овоj тешкоj медиjскоj и економскоj ситуациjи одолеваjу притисцима, те да ће то наставити да раде, односно пружаjу подршку "свима коjи су на страни слободе и отпор свакоj врсти контроле jавне речи коjа води неслободи, jер неслобода jе и краj демократиjе". У одговору листу Данас Mарине Kомад наводи се да су њена питања испод сваког некадашњег интелектуалног нивоа листа и да се Tадић нада да новинарка ниjе успела jош jедном да погледа питања пре него што су послати, "jер сматра да превише глупо звуче да би се могло очекивати да он озбиљно одговара на њих". Иначе, прошле недеље Tадић jе по трећи пут одбио интервjу за Данас и како jе обjавио таj лист у одговору изнео неколико личних увреда упућених новинарки. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА