Најновије

Палићко језеро не ваља ни људима, ни рибама

СУБОТИЦА - Према најновијим анализама Завода за јавно здравље у Суботици, вода Палићког језера је лошег квалитета и није безбедна за купање.
Чека порибљавање, фото: Palic.org

Чека порибљавање, фото: Palic.org

У туристичком делу језера вода је интензивно зелене боје, мале провидности и са великом количином суспендованих, минералних и органских материја, екстремно високе пе-ха вредности, високе концентрације свих облика азота и фосфора и са неуједначеним и неповољним режимом кисеоника. - На основу ових параметара, квалитет воде језера Палић одступа од вредности прописаних Уредбом о класификацији вода за 2. б класу, која је погодна за купање - кажу у ЗЗЈЗ. - Резултати анализе воде показују да она спада у пету категорију и да није препоручљива да се користи у било које сврхе. Зелена боја потиче од алги, чија је концентрација изузетно висока и износи 22 милиона по литри воде, а 70 одсто њих су модроалге, фитопланктони који је појављују у форми природних отрова. Како би се језеро бар мало растеретило од штетних материја, почео је сананциони излов рибе, првенствено сребрног караса. ЈП "Палић Лудаш" припремио је простор где ће риба бити привремено смештена. - Изловљена риба биће у мрестилишту које смо оспособили, а план је да убудуће у њему производимо рибљи подмладак како бисмо надокнадили излов - каже др Ференц Мартон из ЈП "Палић Лудаш". - Када квалитет воде буде задовољавајући, језеро ћемо порибљавати врстама риба грабљивица и на тај начин ћемо уштедети доста новца јер неће бити потребе за проналажењем рибе на тржишту.
БЕЗ ИНВЕСТИЦИЈА Лош квалитет језерске воде је већ годинама велики проблем Палића, који са собом повлачи и многе друге проблеме. Без чисте воде, погодне за купање и друге видове рекреације на води, нема ни развоја туризма, а ни наде да ће велики инострани инвеститори уложити у изградњу бањског комплекса.
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА