Најновије

Смањење листа чекања за наjмање 10 -15 одсто

БEOГРAД - Mинистар здравља Србиjе Златибор Лончар изjавио jе данас да очекуjе да се листе чекања до краjа године смање за наjмање 10 до 15 одсто.
Ускоро смањење листа чекања,фото: oxehealth.com

Ускоро смањење листа чекања,фото: oxehealth.com

Лончар jе рекао и да се нада да до краjа следеће године у Србиjи нигде више неће ни бити листе чекања, а у оним областима, где jе то проблем свуда у свету, да то буде у оптималном року, подсетивши да у наjвећем делу и Eвропе и света постоjе листе чекања. Mинистар здравља jе истакао да мораjу да постоjе две листе чекања од коjих jе jедна за хитне случаjеве. На питање новинара коjа листа чекања ће наjскориjе бити решена, Лончар jе одговорио - "катаракта, направљен jе добар план, ићи ће своjим током". "Aктивираће се Ниш и jош неки центри, везано за колено и за кукове и jош неки центри у унутрашњости", наjавио jе Лончар и додао да се не може преко ноћи решити нешто што траjе годинама и децениjама. Упитан о раду везаном за поплаве, коjе су у маjу задесиле Србиjу, Лончар jе одговорио да jе поносан на одличан резултат, коjи jе остварен и додао - "замислите само да смо имали било какву епидемиjу". Говорећи о првих 100 дана рада министарства на чиjем jе челу, Лончар jе рекао да се на основу затечене ситуациjе кренуло одмах са успостављањем темеља система коjи треба да функционише да би грађани имали што бољу услугу у здравству. Лончар jе додао да jе реч о ресору, коjи jе незахвалан за вођење због тешког стања у здравству. Почетком наредне године требало би да почне лечење наjтежих пациjената са тумором на мозгу на апарату "гама нож". Mинистар здравља Златибор Лончар потврдио jе  да jе новац обезбеђен и да цео тим стручњака ради на припреми отварања центра. "Tу се не ради само о куповини гама ножа. Ради се о припреми простора коjи мора да буде посебно изграђен и опремљен за таj нож", рекао jе Лончар. Oн jе додао да се нада да ће у наредних неколико недеља бити потписан уговор, што би значило да "у jануару кренемо са радом". За отварање гама центра обезбеђено jе пет милиона евра донациjа, а у току jе процес добиjања неопходних дозвола. Kуповином гама ножа обезбедиће се велике уштеде у буџету, jер су до сада пациjенти на интервенциjе морали да иду у Tурску и Хрватску. Наjтежи облици тумора и метастаза на мозгу на местима до коjих jе тешко доћи хируршким путем, од почетка наредне године биће оперисани у гама центру Kлиничког центра Србиjе за чциjе отварање припреме увелико теку. На питање новинара о реконструкциjи четири клиничка центра у Србиjи, Лончар jе  одговорио да су у Нишу обављаjу потребни радови и да постоjи рок од две године и осам месеци да то буде завршено. "Што се тиче Новог Сада, за три месеца треба да буде готова додатна документациjа, односно план. До краjа године треба да се распише тендер за извођача радова", додао jе Лончар.
Прочитајте још:(ВИДЕО) Исеците лубеницу за мање од минут(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) Напад на украјинске војникеВИДЕО) Погледајте како изгледа Мек Доналдсов хамбургер после три сата у вашем желуцу
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА