Најновије

Откривена тајна пиротског роштиља

ПИРOT - У Пироту jе у ресторану хотела "Стадион" синоћ одржан трећи по реду "фестивал маjстора пиротског роштиља" на коме jе своjе умеће у справљању роштиља показало дванаест роштиљџиjа из пиротског краjа.
Кад месо зацврчи... (фото Јутјуб)

Кад месо зацврчи... (фото Јутјуб)

Закључак и такмичара и жириjа jе да jе таjна изванредног укуса пиротског роштиља у томе што се у овом граду роштиљ прави - само од меса. Управо изванредан роштиљ разлог jе због кога огроман броj туриста из земље, али и иностранства, посебно из Бугарске посећуjе пиротске кафане. Члан жириjа ове манифестациjе филип Ћирић, коjи jе у широj jавности постао познат као члан жириjа у риjалити-шоу програму "Mоjа кухиња моjа правила", казао jе Танјугу да jе Пирот прави гастрономски бисер Србиjе. - Све кафане у Пироту су не добре, него одличне. Сви праве jако укусну и добру храну. Tо немате ван Пирота. У неким градовима Србиjе имате тек по jедну такву кафану каквих ми овде имамо можда двадесет. Пирот jе нешто што jе гастрономски бисер ове земље, каже Ћирић.
Прочитајте још:Хороскоп за недељу, 10.8.2014.(ФОТО) Овај мотор иде на сланину
Председник жириjа, познати српски кувар и некадашњи шеф кухиње "Интерконтинентала" Стамбол Гештамов казао jе Танјугу да постоjи велика разлика између пиротског, лесковачког, бањалучког, сараjевског и других врста роштиља. - Oвде се користи мешавина од 70 посто jунећег и 30 посто свињског меса. Tо jе због цене, али то не утиче на квалитет. Tо jе само месо, нема адитива, нема соjе, што jе велики плус и зато jе толика наjезда од наших комшиjа Бугара коjи викендом напуне све пиротске кафане и не само што jеду већ носе и кући, казао jе Гештамов. Tо потврђуjе и власник jедне од наjпосећениjих кафана у граду "Ладна вода" коjа се налази у склопу комплекса Mузеjа Понишавља Бобан Tанчић. - Велики броj туриста током целе године долази у Пирот искључиво да би пробали наш роштиљ. Наjвише их има из Бугарске, коjа нам jе наjближа, али их има и из Немачке, Италиjе, француске и других земаља. Mи не користимо пунила па да од jедног килограма меса направимо два него од килограма меса правимо килограм меса за роштиљ - пљескавицу, ћевап, кобасицу, уштипак и тако даље, каже Tанчић. Познати пиротски угоститељ Предраг Станковић каже да се пиротски роштиљџиjе месом снабдеваjу са Старе планине и да jе месо наjвишег квалитета. - Другде се роштиљ прави од роштиљског меса коjе садржи 10, 15 можда 20 посто меса, а остало jе лоj, адитиви, соjа, каже Станковић. Директор Tуристичке организациjе Пирот Братислав Златков казао jе да се управо у циљу популарисања Пирота као дестинациjе за све гурмане приређуjу овакве манифестациjе. - Почетком године имамо Саjам пиротске пеглане кобасице, Саjам старопланинских jела, сада и фестивал роштиља. Све су то манифестациjе коjе из године у годину привлаче све већи броj туриста и због тога сви ми подржавамо овакве манифестациjе. Настоjаћемо и да обновимо манифестациjу коjа популарише пиротску jагњетину, казао jе Златков. Извор: Танјуг Oрганизатор ове манифестациjе jе Oпште удружење предузетника у Пироту, а покровитељ jе општина Пирот.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА