Најновије

Ископавања открила археолошко благо у Прибоjскоj бањи

ПРИБOJ - У порти манастира Светог Николе у Прибоjскоj бањи у току су археолошка истраживања коjа су на светло дана из недара земље изнела вековима скривене таjне.
Мaнастир Светог Николе (Фото: pribojskabanja.rs)

Мaнастир Светог Николе (Фото: pribojskabanja.rs)

Ископавања су открила основу велике бранич-куле, коjа потиче из 14. века, зидане од правилних блокова сиге, своjевремено висине до 22 метра, рекла jе за Танјуг археолог саветник из Републичког завода за заштиту споменика културе Mарина Бунарџић. Пронађене су и две епископске гробнице, као и броjни предмети из 13. века, коjи показуjу да jе оваj манастир био епископско седиште од 1219. године, када jе српска црква стекла аутокефалност. Tренутно се истражуjе jугоисточни део манастирске трпезариjе, коjа jе обновљена на темељима византиjског обзиђа у време владавине краља Стефана Дечанског, почетком 14. века. Пронађено jе посуђе и неколико обjеката из времена патриjарха Mакариjа Соколовића. Посебно су значаjни оловни печат манастира и 140 сребрних талира, кованих у броjним европским градовима, коjи потичу из скривене манастирске ризнице из раздобља када jе Бања страдала у аустро-турским борбама. “Нашли смо и дивит, односно прибор за писање одличне израде, броjне предмете од печене земље и керамичке лонце с краjа 15. века, када jе манастир захвацен великим пожаром”, додаjе Бунарџићева.
Прочитајте још:Фитнес-инструкторка из Београда: Тијанин убица ме напао на Ади!(ВИДЕО) Плачљивко ослобођен: По украјинског падобранца дошла мама!
Oви налази ће бити конзервирани и укључени у прибоjску средњевековну збирку и изложени у Завичаjном музеjу града на Лиму у оквиру сталне поставке, казао jе директор ове установе, Саво Дерикоњић. Поред истраживања у Прибоjскоj бањи, Mинистарство културе одобрило jе завичаjном музеjу средства за проjекат заштите камених надгробних споменика. Због тога су протекле седмице у Прибоjу боравили стручњаци из Централног института за конзервациjу из Београда, коjи су започели истраживања ових белега на локациjи Побрежjе, коjи потичу из раздобља од 13. до 17. века, а многи су уништени приликом изградње болнице и фабрике “Полиестер”. Претходном анализом 2007. и 2008. године откривена су 43 гроба у некрополи, коjа представља jедно од ретких систематски истражених средњевековних гробаља у Србиjи. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА