Најновије

ПЦ пуни 23

Компанија ИБМ пустила је 12. августа 1981. године у продају први персонални рачунар (PC) који је по цени од 1.565 долара постао приступачан за кућу употребу у економски развијеним земљама, чиме је и почела његова масовнија употреба.
Фото: Wired.com

Фото: Wired.com

Модел 5150 је карактерисао Интелов процесор 8088 такта 4,77 МХз, 16 КБ меморије и монохроматски монитор од 12 инча. ИБМ ПЦ је у то време био најмањи и најјефтинији рачунар који је компанија до тада представила, а постао је основа за даљњи развој персоналних рачунара. Поредећи капацитете тадашњег ПЦ-а са савременим паметним телефонима, било би потребно 419.000 тих уређаја да би достигли меморију Самсунг Галакси С5 телефона. Такође, просечна песма, која има око 3,5 МБ захтевала би меморију 90 ПЦ из 1981. године. Како кажу у компанији Самсунг, од представљања првог ПЦ 1981. године, технологија се развијала драматичним корацима. Сада можемо радити са мобилним уређајима све оно што је пре 33 године било незамисливо, као што је мобилно банкарство, гледање видео садржаја или куповина хране. Из те перспективе, било би потребно готово пола милиона ПЦ-јева из 1981. да би корисници добили количину меморије коју данас носе у уређајима у џеповима. "Путовање на коме смо били претходних 30 година било је запањујуће - и изузетно смо узбуђени због онога што ће нам донети наредних 30 година", поручују из ове компаније.
Вести из рубрике:У Русији велики раст инвестиција у интернет бизнисЕво шта Фејсбук не зна о вама„Руски хакери извршили највећу крађу података у историји интернета“
И „Правда“ је на Фејсбуку. Лајкујте нашу страницу и будите увек у току! Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА