Најновије

Хрватски домобрани прете својој Влади: Спремамо украјински сценарио због ћирилице

ЗАГРЕБ/ВУКОВАР - Одлука Уставног суда Хрватске да референдума о ћирилици неће бити узнемирила је вуковарске бранитеље и чланове Стожера за обрану хрватског Вуковара. Они Влади Хрватске прете чак и "украјинским сценаријом".
Најављују украјинси сценарио (Фото: Балканмагазин.нет)

Најављују украјинси сценарио (Фото: Балканмагазин.нет)

Како је у разговору за портал Дневно.хр рекао Енвер Арнаутовић малолетни бранитељ и члан Удружења малолетних бранитеља Домовинског рата, ова одлука доказ је да се воља народа не поштује. "Референдум је највиши облик демократије. Наши политичари и Уставни суд позивају се на демократију, а у исто време демократију не спроводе", сматра Арнаутовић. Овај малолетни бранитељ поручује да ћириличне плоче Вуковарци никада неће прихватити јер на улицама тога града, тужним гласом наставља, гинули су његови саборци. Управо зато он и чланови његовог удружења спремни су на радикалне потезе. "Не смем вам рећи штa ћу учинити ако ћирилица уђе у Вуковар. Ако треба бранитељи ће рушити Владу, и не само ову него све остале владе. Ова држава направљена је на крвљу, људи су своје животе положили за њу и референдум се не смије злоупотребити", оштар је њихов саговорник којег је ова одлука наљутила до те мере да најављује чак и украјински сценарио. "Ово говорим као члан свог удружења, а не у име Стожера. Референдум је легитимно право, па скупили смо 650 хиљада потписа. Овој одлуци смо се надали и јасно је да је она политичка. Премијер који Хрватску назива "ова држава" Зоран Милановић стоји иза ове одлуке јер је и сам рекао да док води ову државу референдума неће бити", закључује Арнаутовић.
Повезана вест: Ништа од референдума о ћирилици
Иначе, рок за доношење оцене уставности референдумског питања био је 30 дана, а суд је очито закључио како питање није у складу с Уставом. Хрватски сабор је 15. јула послао питање Стожера за обрану хрватског Вуковара референдума на оцену уставности. За предлог је гласало 95 заступника, 10 је суздржаних, а нико није био против. Стожер за одбрану хрватског Вуковара прикупио је више од 576 хиљада потписа грађана, а најавили су уколико Уставни суд референдумско питање око двојезичности прогласи неуставним, утолико ће тражити заштиту својих права на Међународном суду за људска права у Стразбуру. Извор: Дневно.хр

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА