Најновије

НЕВЕРОВАТНО: Око 40% грађана Србије нема средњу школу!

БEOГРAД - Помоћник министра просвете Љубиша Aнтониjевић изjавио jе данас да у Србиjи 40 одсто грађана нема завршену средњу школу, односно никакву радну квалификациjу.
А, Б, В, Г, Д... (Фото: cirilica.com)

А, Б, В, Г, Д... (Фото: cirilica.com)

Aнтониjевић jе гостуjући на РTС-у нагласио да jе у нашоj земљи 17 одсто становништва неписмено и 23 одсто са завршеном основном школом, што значи да 40 одсто грађана нема радну квалификациjу. Помоћник министра jе указао да jе Влада Србиjе прошле године усвоjила нови зуакон о образовању одраслих, коjи jе ступио на снагу од 1. jануара ове године. Закон предвиђа да основно образовање за одрасле траjе три године- за годину дана савлада се циклус од првог до четвртог разреда, другу годину пети и шести разред, а трећу седми и осми разред.
Прочитајте још: Патријарх не иде код папе!
"Tренд jе свуда у свету, па и код нас, да писменост мора да се подигне. Jедан од основних услова за запошљавање jе наjмање завршена основна школа", наглашава Aнтониjевић. Oн каже да у Србиjи има 13 школа за основно образовање одраслих, а да jе проjекат "Друга шанса" предвидео наставу за одрасле у 70 редовних школа. Школовање за одрасле jе бесплатно, подсетио jе он и додао да неки од полазника када заврше основну школу наставе школовање и заврше средњу и занат. Говорећи о опремање школа у поплављеним подручjима Aнтониjевић jе рекао да ће све основне школе и вртићи бити спремни 1. септембра и да ће jедна или две средње школе бити измештене, али да ће и оне од jесени почети са радом. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА