Најновије

Пензије ипак ниже за 20 одсто?

БЕОГРАД - Ребалансом државног буџета, на чему Влада Србије увелико ради, пензије ће од јесени бити смањене за 20 одсто линеарно, сазнаје Курир.
Ипак 20 посто? (Фото: Тузлаливе.ба)

Ипак 20 посто? (Фото: Тузлаливе.ба)

Курир је имао  увид у радну верзију плана за препакивање државне касе, а који рачуна на уштеду већу од 100 милијарди динара кроз смањење пензија по моделу „20 одсто“. Курир је већ писао да би у том случају просечна пензија од 24.000 динара спала на мање од 20.000, а из Владе поручују да је то нужна мера која није могла бити избегнута. - Због лоше слике јавних финансија, великог дефицита и све већих камата које стижу за раније узете кредите, Влада је принуђена на овакве резове и због тога нико није срећан. Премијер је захтевао од чланова свог тима да испитају све могуће начине за неопходне уштеде како би барем пензионери били поштеђени, али је рачуница показали да без смањења пензија консолидација буџета не би била могућа.
Прочитајте још:НЕВЕРОВАТНО: Око 40% грађана Србије нема средњу школу!Патријарх не иде код папе!
Једноставно, нема алхемије која би могла да заштити примања најстаријих суграђана - објашњава саговорник Курира из Владе. Он открива да је претходних дана у Немањиној 11 било врло драматичних дискусија око мера штедње, где се пажљиво вагало колико би који модел донео најбоље ефекте за све грађане Србије. Сукобљена мишљења у Кабинету премијера махом су се, како сазнајемо, кретала на линијама препорука с којима су стручњаци раније изашли у јавност, почев од ригорозног захтева бившег министра финансија Лазара Крстића, који је поред смањења плата и пензија рачунао и с отпуштањима из државне службе. Уследио је план његовог наследника, а претходно министра привреде, Душана Вујовића, с минималним смањењем плата и пензија до 10 одсто, али уз евентуално повећање ПДВ, што би оптеретило буџете свих грађана Србије, а без гаранција да би то попунило државну касу будући да би веће цене обориле промет. Најозбиљније упозорење Влади је упутио Фискални савет, уз образложење да је ради одрживости јавних финансија неопходно смањење дефицита са садашњих 8,5 одсто БДП на мање од три одсто БДП, односно са садашњих 2,6 милијарде евра на мање од милијарду евра, што би пре све подразумевало и смањење плата и пензија за 15 одсто. Најреалнију рачуницу су ипак дали послодавци, који су спас земље од банкрота видели у смањењу пензија по моделу „20 одсто“, а плата у јавном сектору за 25 одсто, нагласивши да је „боље сад 20 одсто него касније 40“. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА