Најновије

Мумије далеко старије него што се мислило

Порекло мумификације је вероватно 1.500 година старије него што се досад веровало, тврде научници.
Нису много омашили, фото: History.com

Нису много омашили, фото: History.com

Постоје индиције да је египатска мумификација настала негде између 4500. и 3100. године п.н.е. Она се тада састојала од природног исушивања тела под дејством топлог и сувог пустињског песка. Пре развоја техника балзамовања, Египћани су своје мртве укопавали у гробове испуњене песком. Трагови прве употреве смола за мумуфикацију тела покојника датирају из 2200. п.н.е. Коришћење смола постала је уобичајена пракса у периоду између 2000. и 1600. пре нове ере, прецизирају аутори чија је студија објављена у америчком часопису "Плос оне". Тим научника са британских универзитета Јорк и Оксфорд као и аустралијског Меквери Универзитета анализирао је погребне тканине пронађене на телима из гробова једне од најстаријих познатих египатских некропола, која датира из периода који се протеже од 4500. до 3350. п.н.е. Биохемијским анализама, истраживачи су на тим тканинама детектовали трагове супстанци које се користе приликом балзамовања као што су борова смола, екстракт ароматичних биљака, биљна смола, животињске масти и уљане биљке.
Кликните овде:Мумија из Јужног Тирола била нетолерантна на лактозуОткривен прави разлог руске инвазије: Пирамиде из доба Јуре пронађене на Криму!
Резултати њихове студије указују да су ови препарати коришћени најмање један миленијум раније него што се досад веровало. Наведене супстанце садржане су у готово истим размерама и у комплексним рецептима које су Египћани користили у јеку мумуфикације фараона, 3.000 година касније. "Антибактеријска својства састојака помоћу којих су била сачувана мека ткива доводи нас до закључка да присуство тих супстанци означава почетак експериментисања са мумификацијом у Египту", изјавио је Стивен Баки, један од аутора истраживања. "Мешавина смола антибактеријских својстава којом су премазиване траке за обмотавање тела, истог је састава као и препарати које су Египћани користили за балзамовање тела на врхунцу мумификације 2.500 до 3.000 године касније", прецизирао је он. Египћани су мумифицирали мртве јер су веровали да они не могу да досегну вечни живот ако тело није сачувано. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА