Најновије

Од септембра градски аутобуси иду ређе, смањује се број возила!

БЕОГРАД - Смањење броја возила градског превоза за 10 одсто, од 1. септембра, када стартује зимски ред вожње, а та мера је неопходна због лоше финансијске ситуације градског превозника.
Мање аутобуса (Фото: Ртвбн.цом)

Мање аутобуса (Фото: Ртвбн.цом)

Повећања цене градског превоза неће бити, али ће број возила на улицама престонице бити смањен за 110 засад само аутобуса. У Дирекцији за јавни превоз кажу да грађани неће осетити ту меру, јер ће она важити ван "шпицева" и на линијама које нису оптерећене. Да би се сагледало које су то линије и које треба појачати, а које смањити, од 1. септембра сви путници, и они са месечним картама, треба да их оверавају при уласку у возило. Према подацима те дирекције, наплата карата опала је за половину у односу на претходне године, па је у том циљу је покренута акција "анимирања" грађана да плаћају превоз. Од почетка наредог месеца најављен је и већи број контролора који би ишли у пратњи комуналних полицајаца. Директор Дирекције Угљеша Митровић рекао је за Тањугу да редукција броја возила неће важити пре подне од шест до девет и поподне, од 14 до 18 часова, као и да се све чини да то не буде на штету грађана. Намера нам је, рекао је Митровић, да мотивишемо грађане да почну да плаћају карте за превоз како би увео ред. Тог реда сада нема, а у градском превознику је све девастирано, каже Митровић и додаје да око 50 одсто грађана не плаћа карту. Каже и да истовремено градски буџет на име субвенција градском превознику издваја више од 800 милиона динара месечно. Митровић, међутим, није могао да прецизира колико ће возила на којим линијама бити смањен број аутобуса, али ће то свакако каже бити на линијама где нема гужви.
Прочитајте још:ПОЖАР У БЕОГРАДУ: Гори Депо на Булевару!Чуме је власник готово свих објеката у центру Сурчина!
Истиче да грађани морају при уласку у аутобус да оверавају своје карте како би се сагледао број путника на одређеној линији, што би био показатељ на којим линијама треба смањити, а на којим појачати број возила. "Апелујем да се крене са валидирањем карата јер цео систем нема смисла ако се оне не оваравају. Свуда у свету се то ради и то је најбољи начин организације мреже линија", подвукао је Митровић. Саговорник Тањуга је најавио да ће наплата казни убудуће бити ажурнија, односно да више не треба да важи мишљење "нећу платити казну и никада ми неће стићи опомена. "Слушам да људи у Новом Саду плаћају карту, а кад дођу у Београд то не чине, зато што је уврежено уверење да се овде превоз не плаћа - таква је атмосфера и то је јако лоше", рекао је Митровић истакавши да возила градског превоза троше пет милиона литара горива месечно и то, како је рекао, кошта. Митровић је најавио и проширење понуде карата, као и нови тарифни систем који треба да заживи од 1. јануара наредне године, а који би, између осталог, требало да донесе зонски систем и обезбеди рационалнији рад и уштеде. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА