Најновије

"Ко се заситио чоколаде, тај се заситио живота"

ОПАТИЈА – На питање „Шта желиш да радиш када порастеш?”многи малишани широм света одговарају –у фабрици чоколаде. Звјездана Ковачевић, менаџерка „Милениј чоко света”, једна је од ретких којој се испунила ова жеља, а под њеним будним оком у фабрици чоколаде у опатијском хотелу „Континентал” свакодневно настају слатке креације од којих застаје дах и деци и одраслима.
Научно је доказано да је конзумирање чоколаде најбржи пут до задовољства, јер она утиче на повећанo излучивање ендорфина, познатијег као хо

Научно је доказано да је конзумирање чоколаде најбржи пут до задовољства, јер она утиче на повећанo излучивање ендорфина, познатијег као хормона среће, фото: Mingaskillbuilding.ca

Док са задовољством посматра најновије ремек-дело – огромну чоколадну флашу шампањца пуњену шареним бомбоницама који имитирају мехуриће, Звјездана не сакрива понос што је недавно једна опатијска девојка рекла „да” када је на чоколади прочитала поруку „Удај се за мене”.

– Осим што правимо „персонализоване” чоколаде жељеног облика на којима могу да се испишу изјаве љубави и честитке за рођендан, венчања, рођења и друге важне догађаје, ми производимо чоколаде са жељеним процентом какаа и млека. Да би се направила чоколада од 100 грама коју просечни заљубљеник поједе за неколико минута, потребно је чак сат и по времена, а компаније које производе чоколаду улажу милионе долара у опрему и машинерију која претвара горко зрневље какаа у укусну чоколаду – каже Звјездана.

Иако је чоколада једно од најомиљенијих посластица људи широм света, мало њих зна да слатка посластица настаје из горког зрна какаа. То је плод величине рагби лопте који расте на дрвету величине два-три метра и бере се мачетом. Када се убере растави се на два дела, а лепљиве и влажне семенке поставе се на лишће банане да се осуше. Процес сушења, односно ферментације, у просеку траје четири до пет дана, а семенке се потом мељу како би се добио какао прах и какао путер – од праха се прави црна, а од путера бела чоколада. Млечна чоколада је мешавина црне и беле чоколаде, објашњава саговорница Политике и додаје да, иако је црна чоколада најквалитетнија, велики број људи воли белу, јер се у њој највише осећа укус млека.

Сличне теме:Порошенко продао чоколадну империју старијем сину Виктора Јануковича?!РЕЦЕПТ: Чоколадна пицаДобио 5 месеци тешке робије због крађе чоколаде

– Температура просторије у којој се прави чоколада мора да буде између 15 и 18 степени, а да би се направила чоколада жељеног облика, маса прво мора да се загреје на 40 степени, а потом „охлади”на 30 степени. Док је у фази праха, чоколади се додаје шећер, соја лецитин и млеко у праху да би добила финални укус. Иако се у нашој фабрици производи чоколадне бомбоне у више од 60 укуса, најпопуларније су ипак оне са лешником, а потом са укусом наранџе. За разлику од Форест Гампа који је тврдио да је живот као бомбоњера, јер никад не знаш шта ћеш да добијеш, ми тачно знамо коју ћемо чоколаду добити – са осмехом истиче она, и самоуверено тврди: „Ако се неко заситио чоколаде, он се заситио живота”.

Ова шармантна девојка аргументовано разбија предрасуде у вези са слатким задовољством, а на „оптужбу” да чоколада узрокује каријес, она одговара да је лоша хигијена, а не чоколада, првооптужена за пропадање зуба.

– Чоколада није крива ни за померање сказаљке на ваги у нежељеном правцу, јер она дебља као и било која друга храна са којом се претерује. Ако једете чоколаду у умереним количинама, не постоји разлог због кога бисте стрепили од дебљања – сматра Звјездана.

На констатацију да садржи много кофеина, Звјездана одговара да чоколада садржи кофеин, али не у претерано великим количинама. Наиме, једна коцкица чоколаде садржи мање кофеина него шољица кафе, чаја или газираног пића.

– Упркос високозасићеним масноћама какао маслац не повећава холестерол. Чоколада може да смањи ниво холестерола у крви и то захваљујући стеаринској киселини, једној од главних масних киселина у какао маслацу. Научно је доказано да је узимање чоколаде најбржи пут до задовољства, јер она утиче на повећану производњу ендорфина, познатијег као хормона среће – закључује Звјездана Ковачевић.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА