Најновије

ДС: Уговори са Етихадом противуставни?

БЕОГРАД - Демократска странка захтева од Владе Србије да хитно и у целости објави уговор са Етихадом и заустави праксу склапања тајних уговора о коришћењу државне имовине и буџетских средстава.
Демократска странка (ДС лого)

Демократска странка (ДС лого)

Сви спорни уговори склопљени су, каже се у саопштењу ДС, на основу Закона о потврђивању Споразума о сарадњи две земље, за који је експертска група утврдила да није у складу са Уставом и да укидају домаће законодавство због чега је ДС тражила оцену уставности. Прошло је годину дана од дана када је Влада склопила уговор са Етихад ервејзом, а јавност није сазнала које је обавезе Влада преузела у име грађана и колика су буџетска давања за ову компанију. Врло је забрињивајућа чињеница, додаје се, да су премијер и функционери Владе више од двадесет пута обманули јавност о датумима објављивања овог уговора. Премијер Вучић је рекао да се чека одобрење шеика, а потом да грађани никада неће видети уговор и сазнати детаље иако су Синиша Мали, Александар Антић и Зорана Михајловић излазили у јавност са конкретним датумима објављивања уговора, 20. фебруара, односно у току кампање за парламентарне изборе, каже се у саопштењу и додаје да је премијер Вучић такође изјавио да ће уговор бити доступан јавности пре краја кампање.
Прочитајте још:Почело гранатирање кључне базе у центру ДоњецкаСмртност од еболе ће расти
Повереник за информације је још у фебруару тражио да се уговор достави на захтев Транспарентности Србија. Нису познате обавезе Србије, субвенције, плате менаџмента, имовина, подела добити, посредници, адвокатске накнаде. Сва ова питања морају се разрешити хитним објављивањем уговора у целости, кажу демократе. Познато је и да је министар Радуловић оптужио премијера за склапање штетног уговора и да је тај посао један од разлога за његову оставку. Занимљиво је, додаје се, да је његов наследник Душан Вујовић изјавио да се уговор крије и од њега и да се не налази у сефу Министарства привреде. Тајни уговори, нетранспарентне директне погодбе и игнорисање обавезе јавности рада и одговорности пред грађанима Србије нису тековине које ће убрзати наш пут у Европску унију. Ово је само је један од више тајних уговора који нарушавају економско уређење дефинисано Уставом. Управо због ових разлога Демократска странка ће свим правним и политичким средствима инсистирати на објављивању свих тајних уговора и расветљавању чињеница о највећој тајни Владе Србије и премијера Вучића, наводи се у саопштењу . Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА