Најновије

ДАЧИЋ: Прајд треба да се одржи, али ја нећу стати на чело колоне!

БЕОГРАД- Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да би за спољнополитичку позицију земље било добро да буде одржана Парада поноса, али да он "не зна" зашто би он био на челу колоне током тог догађаја.
Дачић за Параду (Фото: ЈуТјуб)

Дачић за Параду (Фото: ЈуТјуб)

Дачић је рекао да "око тога не постоји јединствена политика Европске уније" и да постоје земље ЕУ где то "никада није било одржано, нити ће бити одржано", али је на питање новинара у којим то чланицама ЕУ није била одржана Парада поноса, он одговорио да не познаје ту област. - Ја нисам познавалац те области, али нису... једноставно се не размишља ни о земљама неким, које су кандидати, о том догађају, рекао је Дачић. Од земаља кандидата за чланство у ЕУ Параде поноса су одржане с проблемима у Албанији, Црној Гори и Србији, док се на истамбулском Прајду окупља више десетина хиљада људи. Дачић је на конференцији за новинаре поводом предстојећег заседања Генералне скупштине УН упитан да ли би стао на чело колоне на Паради поноса, на шта је он одговорио:  - Тешко да бих ја био на челу колоне и не знам зашто бих то урадио. На поновљено питање да ли би стао на чело колоне као потпредседник владе, он је одговорио:  - Оћете ви да станете? (Потврдан одговор новинарке). Па, наравно, изволите само, није проблем. Значи, никакав проблем није. Ја се иначе залажем да постоји консензус око тога. Нема дилема, ја се залажем за одржавање тог скупа и мислим да би с аспекта спољнополтичког интереса земље било добро да тај скуп буде одржан".
Прочитајте још:

Погодите која десничарска организација је узела учешће у ЛГБТ „Недељи поноса“

Поповић оснива Српску народну партију

Дачић је рекао да Србија треба да поштује законе о забрани дискриминације и једини услов за то јесте ризик који постоји, и да одржавање Параде поноса зависи од безбедносне процене. На питање шта држава ради из године у годину пошто се Парада поноса забрањује сваки пут из истог разлога, Дачић је рекао да не може да одговара на питања која нису у његовом ресору, али да је реч о догађајима који "траже посебне безбедносне мере". - Тешко је то спречавати и радити током године, јер знате, многи од оних који су били приведени за време првог Прајда до следеће године су већ били пуштени. И то је сада питање за целу државу, рекао је потпредседник Владе. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА