Најновије

Светски дан контрацепције

БEOГРAД - Под слоганом "Упознаj своjе опциjе", данас се обележава светски дан контрацепциjе, са циљем да се подстакну млади људи да прихвате одговорност за контрацепциjу и упознаjу све опциjе контрацепциjе коjе су им на располагању.
Трудноћа - најлепша ствар у животу сваке жене (Фото: wowtop5.com)

Трудноћа - најлепша ствар у животу сваке жене (Фото: wowtop5.com)

На светском нивоу, више од 41 одсто од 208 милиона трудноћа годишње jе непланирано, а од тога се скоро половина завршава намерним прекидом трудноће. Према оценама Светске здравствене организациjе, 33 милиона непланираних трудноћа се догоди због неуспешне контрацепциjе или њене неправилне употребе и зато jе важно да млади буду у довољноj мери информисани о различитим контрацептивним методама. Сваке године породи се до 16 милиона тинеjџерки, узраста између 15 и 19 година, а у овоj старосноj групи, смрти повезане са трудноћом су водећи узрок смртности код младих жена, саопштила jе компаниjа Баjер. Kонтрацепциjа сваке године спречи 188 милиона непланираних трудноћа, због чега jе броj абортуса нижи за 112 милиона, броj умрле новорођенчади за 1,1 милион, а броj смрти маjки нижи за 150.000. На располагању jе данас више од 15 различитих метода контрацепциjе, коjе се међусобно разликуjу по ефикасности, начину употребе, предностима и недостацима. Важно jе да млади буду едуковани о свим расположивим могућностима и да о њима разговараjу са своjим партнером и лекаром и тако донесу промишљену одлуку коjа jе за њих наjадекватниjа.
Прочитајте још: (ФОТО) Карлеуша на Твитеру изразила велике симпатије према оралном сексу!
За жене jе важно да буду упућене у све расположиве могућности и одаберу контрацепциjу коjа наjвише одговара њиховим индивидуалним и личним потребама. Mеђународне невладине организациjе и организациjе коjе се баве сексуалним и репродуктивним здрављем подржаваjу употребу дуготраjне реверзибилне контрацепциjе. Дуготраjна реверзибилна контрацепциjа jе jедна од наjпоузданиjих и наjефикасниjих контрацептивних метода коjе су на располагању, а студиjа обjављена у Неw Eнгланд Jоурнал оф Mедицине открива да jе дуготраjна реверзибилна контрацепциjа 20 пута ефикасниjа у спречавању трудноће него контрацептивна пилула, вагинални прстен или контрацептивни фластер. Дуготраjна реверзибилна контрацепциjа делуjе непрекидно и обезбеђуjе контрацептивну заштиту у периоду и до десет година. Њено деловање не зависи од жена, пошто ниjе потребно да запамте да узму контрацепциjу сваког дана, сваке недеље или месеца - делуjе независно од корисница. Постоjе три облика дуготраjне реверзибилне контрацепциjе: интраутерини систем с хормоном (ИУС), интраутерини уложак и поткожни имплант - последњи ниjе на располагању у Србиjи. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА