Најновије

Тужилац: Очекујемо да ће злочинац Караџић бити осуђен на доживотни затвор

ХАГ - Хашко тужилаштво навело је данас, у завршној речи на суђењу Радовану Караџићу, да је бивши председник РС био "покретачка сила" политике етничког чишћења током рата у БиХ.
Радован Караџић на суђењу (притнскрин Јутјуб)

Радован Караџић на суђењу (притнскрин Јутјуб)

"Политика етничког чишћења је у потпуности доказана, као и то да је Караџић био покретачка сила" те политике, изјавио је пред Претресним већем тужилац Алан Тигер, пренео је АФП. Он је оптужио Караџића да је одговоран за сваку појединачну трагедију и као пример је навео више случајева злочина које су починили босански Срби. Једна жртва је "сахрањена током ноћи, као што је то постао обичај у Сарајеву, како би ожалошћени могли то да учине а да не буду упуцани или гранатирани", рекао је тужилац. Током опсаде Сарајева, свакодневни живот одвијао се у непрестаном страху јер је људима бивао угрожен живот чак и када прелазе улицу или одлазе на чесму по воду, додао је Тигер. Тужилаштво је у петак у поднеску затражило доживотну затворску казну за Караџића. И тужилаштво и одбрана имају по 10 сати за завршне речи. Очекује се да ће Караџић, који се сам брани пред Хашким судом, завршити изношење речи у среду или четвртак. Пресуда би могла да буде изречена крајем 2015. године. Бивши лидер РС (69) оптужен је у 11 тачака за геноцид, ратне злочине и злочине против човечности током рата у БиХ од 1992. до 1995. године. Представнице "Мајки Сребренице" слушале су са галерије у судници завршне речи тужилаштва. "Очекујемо да ће злочинац Караџић бити осуђен на доживотни затвор, да ће бити проглашен кривим не само за геноцид у Сребреници већ и за геноцид у другим деловима Босне", рекла је портпаролка "Мајки Сребренице" Мунира Субашић пред улазак у судницу, пренео је АФП.
Прочитајте још:
Караџићев правни саветник Питер Робинсон рекао је француској агенцији да саслушање означава прекретницу у том процесу. То је "његова последња шанса да докаже своје тврдње судијама и јавности", рекао је Робинсон. Караџић је, после вишегодишњег бекства, ухапшен у Београду у јулу 2008. године и изручен Трибуналу. Суђење му је почело у октобру 2009. Тужилаштво је изношење доказа окончало 25. маја 2012. године, после сведочења 195 сведока. Изношење доказа одбране почело је 16. октобра 2012. године и завршено је 1. маја ове године, после сведочења 238 сведока. Караџић је током суђења, како је навео АФП, изјавио да је масакр у Сребреници "мит", да су муслимани исценирали злочине како би бацили кривицу на босанске Србе и да би он требало да добије награду због тога што је чинио све што је у његовој моћи како би избегао крвави грађански рат у Босни. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА