Најновије

Динар пада јер је прецењен

– Вредност динара према евру има силазну путању и више је резултат његове прецењености и почива више на психолошким претпоставкама него на реалним економским – оценио је јуче аналитичар Института за тржишна истраживања – ИЗИТ Саша Ђоговић.
Пада све ниже (Фото: НБС)

Пада све ниже (Фото: НБС)

Он сматра да се то односи пре свега на степен поверења инвеститора, посебно оних спекулативних, у економску политику Владе и њену способност да спроведе фискалну консолидацију. – Пошто конкретних резултата нема, а истовремено се заоштрава сукоб Русије и Украјине, који такође условљава бежање капитала с европског тржишта, па и са српског, и вредност динара опада јер нема јак ослонац у домаћој привреди – истакао је Ђоговић.
Прочитајте још: Усвојене нове санкције Русији, али изненадићете се која је земља ЕУ била највише против
Он је додао да НБС због тога избацује евро на тржиште, али да тиме не решава структурне проблеме у привреди, већ само ствара прилику да се покрену реформе. Подсетивши на то да је у јулу евро вредео 116,77 динара, Ђоговић је истакао да то значи да је домаћа валута депрецирала 0,8 одсто номинално, или 0,9 реално, у односу на пре месец дана. На годишњем нивоу, динар је опао 0,9 номинално, или 0,1 одсто реално. Тенденције депрецијације су се наставиле и у августу. – Држава емитује вредносне папире да би привукла потенцијалне инвеститоре, а тако прикупљен новац служи за попуњавање буџетских празнина и текућу потрошњу, па се тако повећава и тражња за динаром, што делује стабилизујуће – закључио је Ђоговоћ. Извор: Дневник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА