Најновије

До јуна 2015. дигитално емитовање

БЕОГРАД – Министар телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да ће Србија до јуна 2015. године прећи на дигитално емитовање и најавио да ће за најсиромашније категорије становништва држава обезбедити неопходне сет-топ-боксове за пријем дигиталног сигнала.
Дигитализација (Фото: afr.com)

Дигитализација (Фото: afr.com)

Љајић је током првог радног састанка о процесу преласка са аналогног на дигитално емитовање ТВ сигнала рекао да дигитализација није трошак већ инвестиција у технологију, развој и економски опоравак. Он је подсетио да дигитализацијом грађани добијају бољи квалитет слике, тона, више канала, више програма, добијате могућност да прекидате филм, да бирају титлове. „Друга предност је што ће се ослободити део фреквенцијског спектра који ће бити искоришћен за бољи сигнал мобилне телефоније и за бржи мобилни интернет. То отвара могућност у инвестирање у области електронских комуникација”, рекао је министар телекомуникација. Он је подсетио да је процес дигитализације почео 2005. године када је први пут емитован дигитални сигнал у Србији, да је Србија наредне године преузела међународну обавезу да до јуна 2015. године пређе на дигитално емитовање и споразум ратификован у скупштини 2012. године.
Прочитајте још: (ВИДЕО) Ово је амерички супербрзи тенк коме ракете не могу ништа!
„Од 2006. до 2012. године било је завршено 15 до 20 одсто укупне дигитализације у Србији. Имали смо велики заостатак. У претходном периоду били смо фокусирани да овај процес деблокирамо, да убрзамо, да испунимо нашу међународну обавезу и урадимо велики задатак због грађана Србије”, рекао је Љајић. Данас 93 одсто становника Србије, како каже, може да прати и прима дигитални сигнал и процес не само да је деблокиран, већ се ушло у завршну фазу. „Очекује нас 17. и 18. септембра потписивање споразума од 24 милиона евра са Европском банком за обнову и развој за набавку неопходне опреме”, нагласио је министар. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА