Најновије

За неплаћање алиментације родитељи ће ићи у затвор

Преднацрт Грађанског законика предвидео је увођење алиментационих фондова из којих би се детету исплаћивало издржавање које је суд одредио правноснажном и извршном одлуком.
<br />За неплаћање алиментације родитељи ће ићи у затвор (Фото: alearned.com)

<br />За неплаћање алиментације родитељи ће ићи у затвор (Фото: alearned.com)

Писци Преднацрта сматрали су да држава, односно фонд, треба да преузме терет принудне наплате, у интересу детета. Родитељ-дужник би морао потом да фонду врати утврђени износ издржавања, увећан 10-15 одсто на име накнаде принудне наплате. Услов за остваривање права на исплату из алиментационог фонда би био да дужник не испуњава уредно своју обавезу издржавања детета у периоду од три месеца узастопно или у року од шест месеци с прекидима. Поред тога, дете-поверилац треба да поднесе доказ о томе да је принудно извршење остало безуспешно. Тада би издржавање исплатио фонд, који би даље гонио родитеља-дужника ради рефундирања исплаћеног износа – објашњава чланица Комисије за израду ГЗ-а Олга Цвејић Јанчић. Иначе, избегавање плаћања издржавања предвиђено је и као кривично дело. Ти случајеви се, међутим, у интересу детета, махом окончавају условним одлагањем кривичног гоњења, уз испуњење неке обавезе коју одреди Тужилаштво. То се примењује да родитељ-дужник не би завршио у затвору и био онемогућен да детету плаћа издржавање. "Код нас се скрива чињеница да 85 одсто родитеља који редовно виђају децу редовно и плаћају алиментацију, а свега 35 одсто родитеља плаћа редовно алиментацију тек кад им бивши партнер ускраћује виђање с дететом", каже адвокат и председник Удружења "Тата" Дејан С. Вишекруна. Како је истакао, у државама с развијеном свешћу о правди и ефикасним правосудним системом, приликом кривичне пријаве због неплаћања алиментације надлежни органи одмах проверавају да ли и родитељ који прима алиментацију за дете редовно испуњава своје обавезе по питању виђања детета с родитељем код ког дете не живи и који плаћа алиметацију. Дакле, када се један родитељ пожали на то да други не плаћа алиметнацију, прво се мора проверити да ли му он ускраћује право на виђање с дететом. У већини случајева је то тачно, али законодавац одбија да призна да се на једно кривично дело одговара другим кривичним делом и то стање толерише.
Прочитајте још:ОНА ЈЕ ПОТОМАК ТАРАБИЋА И ЗНА ИСТИНУ: Ево шта Србе заиста чека у 2015-ој!СРБИЈО СПАСИ СРПСКЕ СВЕТИЊЕ НА КОСОВУ: Ево које цркве и манастире шиптарски екстремисти хоће да униште
Извор: 021

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА