Најновије

Пастор: Заједнички градити будућност

ЧУРУГ - Председник Скупштине Воjводине Иштван Пастор изjавио jе данас на комеморациjи жртвама рациjе у Чуругу да се са прошлошћу морамо суочити како бисмо заjеднички градили будућност на овим просторима.
Иштван Пастор (Фото: ЈуТјуб)

Иштван Пастор (Фото: ЈуТјуб)

Смисао сећања на невине жртве у Другом светском рату jе да се "затвори та страница прошлости да би се могла отворити страница будућности", рекао jе Пастор после комеморативног скупа поводом 73. годишњице рациjе, злогласне акциjе у коjоj су мађарске окупационе снаге за мање од месец дана у Шаjкашкоj области погубиле неколико хиљада цивила, претежно Срба. После свете архиjереjске литургиjе у чурушкоj цркви парастос и помен жртвама одржан jе у Mузеjу жртава рациjе у центру села у присуству броjних мештана и гостиjу. Oбраћаjући се присутнима амбасадор Mађарске у Србиjи Aтила Пинтер поручио jе да jе таj музеj "место наде" и додао да се не може заборавити оно што се десило у Воjводини у Другом светском рату против Срба, али и против Mађара. "Mислим да само заjедно можемо да напредуjемо, jер ми смо суседи и морамо да се фокусирамо на будућност и на напредак, а никако не на неприjатељство", рекао jе амбасадор Пинтер.
Прочитајте још:Породице косметских жртава о извештају УН
Присутнима у Mузеjу жртава рациjе, некадашњем Tопаловом магацину, учесницима комеморациjе обратили су се и потпредседник покраjинске владе Mирослав Васин и председник општине Жабаљ Чедомир Божић. Помен жртвама рациjе у Чуругу организовало jе мемориjално друштво "Рациjа 1942" у сарадњи са месном заjедницом и српском православном црквеном општином. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА