Најновије

Руси већ имају бољу хиперсоничну ракету од „Калибра“ – зове се „Циркон“

Тешки атомски ракетни разарач „Адмирал Нахимов“, који управо пролази велики плански ремонт, биће опремљен новим универзалним лансирним рампама ЗС-14-11442М.
Тешки атомски ракетни разарач „Адмирал Нахимов“ (Фото: РИА Новости)

Тешки атомски ракетни разарач „Адмирал Нахимов“ (Фото: РИА Новости)

Те лансирне рампе су подешне и за испаљивање перспективних хиперсоничних противбродских ракета „Циркон“. Ремонт ће бити готов 2018. године, а и „Циркон“ (име је засад условно) до тог времена треба да буде спреман за употребу. Да би боље схватили они који се у то не разумеју: хиперсоничним називају летелице које су у стању да се крећу у атмосфери, по трајекторијама које могу да се мењају, брзином већом пет пута од брзине звука. Пресретање таквих нападачких хиперсоничних ракета данас се налази у дијапазону од – „веома тешко“ до „немогуће“ а, ближе је овом другом. Постојећи системи ПВО и противракетне одбране носача авиона – укључујући и бродове у њиховој пратњи – напросто нису у стању да одбију истовремени напад пет до десет хиперсоничних ракета. Доступних података о хиперсоничним ракетама 3К-22 „Циркон“ засад нема, а оно што повремено „процури“ прилично је магловито. Понешто се ипак зна: њихов домет сигурно је већиод 1.500 километара, брзина лета преко 5М, а могу да уништавају циљеве и на мору и на копну. Зна се поуздано да ће „Адмирал Нахимов“ моћи да једним плотуном испали 80 таквих „играчака“. То ће, да поновимо, бити већ 2018. године. Све у свему, ово је веома перспективно. Не може да не радује то што је Русија – по свему судећи – отишла даље од свих осталих, укључујући, Сједињене Државе, на плану производње сличних ракета. Јер, ово значи да „Калибри“ ни из далека нису „највеселија“ ствар за противнике. Очито: већ постоји нешто и од њих боље.
Прочитајте још:Путин креће у офанзиву, али овај пут не у СиријиЛАЗАНСКИ У ГРОТЛУ СИРИЈЕ: Ево шта је руски генерал Конашенков рекао српском новинару
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА