Најновије

Радић: Србија није примарна мета терориста, али...

БЕОГРАД - Војни аналитичар Александар Радић изјавио је данас да је Србија начелно безбедна земља и није примарна на листи мета терориста, али да у региону увек постоји ризик од појединачних терористичких акција.
Александар Радић (фото: Ал Џазира Балканс принтскрин)

Александар Радић (фото: Ал Џазира Балканс принтскрин)

Радић је Танјугу рекао да се иза екстремистичких група и људи који шире радикалну идеологију у региону могу наслутити обриси организованог деловања, те да је посао и српских државних органа да те тачке препознају. "Због тог момента треба бити опрезан и поћи од претпоставке да, иако Србија није примарна на листи мета, постоји ризик од појединачних терористичких акција", рекао је Радић, подсетивши на догађаје у региону - на напад на израелске туристе у Бугарској и два терористичка напада у БиХ. Извор безбедносних проблема, како је навео, могу да буду повратници са ратишта у Сирији и Ираку, а јасно је и да постоји организован трансфер из Србије, БиХ и Македоније на ратишта у Сирији и Ираку. Према његовим речима, посао српских органа безбедности је да препознају где су тачке у којима се шири екстремна идеологија, где би могли да траже потенцијалне терористе и предупреде њихову акцију. Посебно указује на идеологе тероризма који шире своја уверења путем интернета или радикалну идеологију проповедају злоуптребљавајући веру у џамијама. Он, наиме, упозорава да се путем интернета стварају везе које у први мах нису видљиве, а преко којих се у редове екстремиста регрутују људи из урбаних средина. Радић, иначе, каже да је Србија начелно безбедна земља, али и да нико не може да пружи гаранције сигурности, додаје и да би лажно самопоуздање било неодговорно јер су терористи ти који бирају време и место и лако могу да припреме "изненађење". Као пример, Радић је навео терористичке нападе у Француској, која иначе има развијен безбедносни систем, али није успела да их спречи. Говорећи о мигрантској кризи, Радић је рекао да мигранти јесу фактор безбедносне дестабилизације, али да је то помало табу тема јер нико, нарочито у транзитној зони каква је Србија, не жели да ствара анимозитет према мигрантима. Он упозорава на чињеницу да су готово сви мушкарци који као мигранти долазе са Блиског истока били у саставу неке оружане формације у претходним годинама и да су самим тим имали и могућност да дођу у додир са екстремним идеологијама, рекао је Радић. Радић наводи и да је тешко дати озбиљну процену колико екстремиста је заиста инфилтрирано међу мигранте, али каже да постоји могућност да терористи злоупотребе мигратски талас за инфилтрацију и читавих група терориста.
Прочитајте још: 
Париски "петак 13" Радић описује као демонстрацију истовременог, вишеструког, класичног терористичког напада и примећује да је могуће да долази време кад ће екстремисти моћи да нападну и државне објекте што ће, додаје, бити нови ниво изазова безбедносном поретку западне цивилизације. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА