Најновије

ДОТАКЛИ СМО ДНО: Српски ђаци се у школама играју Фарме, Парова и Сулејмана

БЕОГРАД - Уместо „арјачкиња-барјачкиња“, „између две ватре“, „школице“ и других чувених дечјих игара, мали основци у Србији забављају се глумећи ликове из ријалити програма и популарних турских серија!
Фарма (Фото: ТВ Пинк)

Фарма (Фото: ТВ Пинк)

Тако се већ од првог разреда деца играју „Фарме“, „Парова“ и „Сулејмана“, притом употребљавајући најгоре псовке и имитирајући насиље које гледају на телевизији. Јасмина Мавреновић, учитељица у ОШ „Стеван Сремац“ у Добановцима, каже да се просветни радници готово свакодневно шокирају начином на који деца опонашају ликове из ријалитија.

Неприхватљиво понашање

- Једном сам затекла две девојчице како се свађају у учионици док остале стоје око њих. Биле су врло агресивне. За око ми је запала она типична гестикулација трзања раменима уз питања „шта је, шта хоћеш, пи..о“. Кад су ђаци видели да стојим и запањено гледам, објаснили су ми да је све у реду и да је то само игра јер девојчице глуме старлете из ријалитија - прича ова учитељица. Слична ситуација била је и када је, како каже, затекла девојчице док су се у дворишту играле „Сулејмана“. - Оне су поделиле улоге, која ће бити прва, а која друга Сулејманова жена. Питала сам их зашто се не играју цара Лазара и царице Милице, а оне су спонтано одговориле: „Па учитељице, те серије нема“. Деца су потпуно у праву. Они који креирају такве програме врло добро знају какав модел понашања сервирају и њихова је одговорност највећа. На нама је да с децом што више разговарамо, да им на леп начин објашњавамо да такво понашање није прихватљиво и да их анимирамо учећи их правим дечјим играма - закључује учитељица Мавреновић.

Најосетљивији период

Да нове ђачке ријалити игре узимају све више маха, потврђује и школски психолог Бранка Тишма. Она упозорава да, колико год такве игре на први поглед деловале безазлено, оне заправо доприносе драстичном повећању насиља међу децом. - Деца се понашају као учесници ријалити програма јер оно што виде на телевизији несвесно опонашају у стварности. Преносе све, од говора и понашања до начина облачења. Оно што забрињава јесте то што то постаје доминантан модел понашања и што га деца усвајају у најосетљивијем периоду одрастања, када се уче етици и друштвеним нормама - истиче Тишма.

Најчешће питање средњошколаца: Зашто да учим кад могу на лакши начин да зарадим?

Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, каже да је опонашање ријалити звезда узело маха и међу средњошколцима, који све чешће отворено признају да неће много да уче „кад већ могу да уђу у ријалити и лако зараде новац“. - Свакодневно по школским ходницима и у учионицама чујем изузетно ружне речи, псовке, увреде, дреку, све оно што се иначе чује у ријалитији програмима. Школе под хитно морају увести некакве правилнике, бонтон и означити какво понашање није дозвољено и какве санкције за њега следе - сматра Антић.

Реаговања

Бранко Коцкица, глумац Дечје играње ријалитија треба схватити стварно озбиљно, али питање је ко то треба да схвати. Чини ми се да једино медији ту могу заиста нешто да промене. Данас деци нико не може ништа. Апсурдно је да долази до злоупотребе дечјих права. Миња Субота, музичар Деца опонашају оно што гледају на телевизији, а ту већ долазимо до другог закључка, да је све то последица нашег немара. Зашто нису укинути такви програми, где су регулаторна тела да спрече емитовање ријалитија током дана, као што је обећано? Ништа није урађено да се проблем ријалитија реши. Петар Ловрић, физиотерапеут Уопште не гледам ТВ, ни ја ни моја деца. Њима пуштам цртаће преко компјутера, па о последицама ријалитија и не размишљам. Јулија Исаковић, пензионерка То је све ужас, катастрофа која нам се сервира на националној фреквенцији! Још је шокантније да деца опонашају те такозване ријалити звезде. То зло се мора зауставити.
Прочитајте још:Верници данас славе свеца који је био последњи српски цар!ЗАГЛЕДАЈТЕ СЕ У ОЧИ СВЕТЕ ПЕТКЕ: Она ће вам погледати у душу и открити све! (ФОТО)
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА