Најновије

КЕРИ КОД ПУТИНА: Американци пристају да не руше одмах Асада

Разговор Сергеја Лаврова и Џона Керија са Владимиром Путином у Кремљу потрајао је пуна три сата. Сат мање него њихов познати мајски сусрет у Сочију.
Кери и Путин (Фото: Јутјуб)

Кери и Путин (Фото: Јутјуб)

Шта је тачно било договорено иза затворених врата – вероватно ће бити јасније наредних дана. Засад се треба оријентисати према ономе што су Лавров и Кери изјавили. Шеф руске дипломатије рекао је да су Москва и Вашингтон приближили погледе на формирање делегације сиријске опозиције која би учествовала у преговорима. Руски министар је нагласио да САД признају да се није потврдила тврдња из извештаја Уједињених Нација да руска операција у Сирији доноси страдања цивилног становништва. Амерички државни секретар је јасно рекао да САД не воде политику срачунату на изолацију Русије. Открио је да је Стејт департман са Москвом сагласан поводом основних приступа ситуацији у Сирији, укључујући подршку територијалној целовитости те земље. Додао је да САД цене напоре Русије да се реши сиријска криза и њен допринос борби са тероризмом. Кери је посебно истакао да сиријски председник Башар Асад не може у будућности бити лидер Сирије, али је признао да је са Путином и Лавровом разговарао само о “политичком процесу”: “Сједињене Државе и наши савезници не теже промени такозваног режима у Сирији. И данас сам рекао да Асад не може бити лидер у будућности. Међутим, нисмо се бавили нашим разногласјима, нити тиме шта треба да одмах урадити са Асадом”. Узевши поново реч на заједничкој конференцији за медије, Лавров је открио да САД имају “конкретне планове за реализацију Минских споразума о Украјини”. Кери је накнадно подвукао: САД су спремне да заједно са Русијом раде на уништењу терористичке групације Исламска држава. Додао је да су две земље зближиле позиције “поводом списка терористичких формација”. Притом је објаснио да ни за једну страну није спорно да на том списку треба да буду Исламска држава и Џебхат ан-Нусра.
Прочитајте још:ПАКАО У ДОНБАСУ: Украјинци вечерас напали Доњецк и Горловку!ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ У СИРИЈИ: Побуњеници уз Асада против џихадиста
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА