Најновије

Наставља се Министарски самит ОЕБС

БЕОГРАД- Дводневни 22. Министарски самит ОЕБС-а наставља се данас у Београду састанком Тројке са азијским партнерима за сарадњу и трећом пленарном седницом, а завршиће се усвајањем одлука.
Самит у Београду (Фото: ОЕБС)

Самит у Београду (Фото: ОЕБС)

Како су организатори најавили, на састанку Тројке са азијским партнерима, у Комбанк арени, говориће председавајући ОЕБС-у и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, а након састанка уследиће трећа пленарна седница, која ће бити затворена за јавност. Затварање Министарског савета предвиђено је у раним поподневним сатима, уз председавање и обраћање Дачића и говор наредног председавајућег, министра спољних послова Немачке Франк-Валтера Штајнмајера. Како је предвиђено, Министарски савет ће бити затворен усвајањем одлука. По затварању самита биће одржана конференција за новинаре садашњег и наредног председавајућег, Дачића и Штајнмајера, као и генералног секретара ОЕБС-а Ламберта Занијера. Министри спољних послова држава чланица ОЕБС позвали су јуче на заједничку борбу против тероризма, али и указали на нове ризике и изазове, попут климатских промена, које би могле да доведу до нових конфликата и још већих миграција. Такође, честитали су Србији на изванредном председавању том организацијом у изузетно тешким околностима и оценили да је у решавању украјинске кризе постигнут напредак, али да ту има још посла при чему је кључно спровођење споразума из Минска. На дводневном скупу, током којег је главни град Србије домаћин више од 40 министара спољних послова, учествују и шефови дипломатије САД, Русије и ЕУ - Џон Кери, Сергеј Лавров и Федерика Могерини, као и генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд. На маргинама скупа одржава се велики број билатералних сусрета, а највећу пажњу првог дана Савета привукао је састанак Керија и Лаврова, као и Лаврова и турског министра спољних послова Мевлута Чавушоглуа, први пут после обарања руског авиона. Скупом у Београду Србија завршава једногодишње председавање том организацијом, а очекује се постизање консензуса о одлукама из три димензије којима се бави ОЕБС. На Министарском састанку учествују представници 57 земаља чланица ОЕБС-а, као и 11 земаља медитеранских и азијских партнера, односно више од 1.000 делегата и шефова дипломатија. Скуп у београдској Комбанк арени прати више стотина акредитованих новинара, сниматеља и фоторепортера из земље и света, а на снази су високе мере безбедности. Министарски савет се одржава у тренутку када су свет потресли терористички напади на Париз који су поново у први план ставили неопходност заједничких напора како би се победио тероризам и осигурала безбедност, а такође, и у атмосфери затегнутих односа на међународној политичкој сцени после турског обарања руског борбеног авиона СУ-24. Састанак се одржава у тренутку када се обележавају четири деценије од усвајања Завршног акта из Хелсинкија, односно принципа на којима се заснива ОЕБС, а њиме ће бити заокружено председавање Србије тој организацији.
Прочитајте још:ДАЧИЋ: Допринос ОЕБС-а политичком процесу у УкрајиниЛАВРОВ И ДАЧИЋ ПЕВАЛИ У ДУЕТУ: Шта се све догађало иза кулиса самита
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА