Најновије

ПУСИЋ: Доста смо се свађали, али су нам односи добри

БEOГРAД - У односима Србиjе и Хрватске не теку увек мед и млеко, али и jедна и друга земља знаjу да су комуникациjа и проналажење заjедничког решења у обостраном интересу, изjавила jе данас хрватска министарка спољних послова Весна Пусић.
Весна Пусић (Фото: Јутјуб)

Весна Пусић (Фото: Јутјуб)

“Доста смо се свађали око различитих ствари, око неких можда оправдано, неких можда неоправдано и претерано. Aли, jа сматрам насе односе добрима и мислим да у том правцу треба да идемо”, рекла jе Пусић за Танјуг. Oна jе подсетила да jе донедавно права сензациjа био сусрет било кога из врха две државе, а да данас више нико на то не обраћа пажњу. “Mи нормално сарађуjемо, каткад са мало више драме, каткад са мање, али мислим да jе данас и на jедноj и на другоj страни свима jасно да jе у обостраном интересу прво комуникациjа и проналажење заjеднчких решења и друго напредак и jедне и друге земље”, нагласила jе она. Kако jе рекла, регион jе “премала барица” да бисмо могли да дозволимо да jедна земља буде нестабилна, а друга стабилна и просперитетна. Упитана како се по њеном мишљењу регион суочава са избегличком кризом, она jе оценила да jе регион почео катастрофално али да се сада понаша боље и зрелиjе. "На почетку jе ваљда због шока изостала сарадња", рекла jе она подсетивши на ситуациjу и међусобне оптужбе између Србиjе, Хрватске и Mађарске због прилива великог броjа избеглица. “Било jе потпуно бесмислено да се ми међусобно оптужуjемо и свађамо, кад jе било сасвим jасно да смо суочени са истим проблемом и да би нам било пуно лакше да се барем информишемо међусобно”, рекла jе она. Пусић, међутим, истиче да, док се у региону ради на привременом решавању овог проблема, истовремено jе од кључног значаjа да EУ ради на преговорима са Tурском, jер jе то први корак ка решењу. “Да будемо фер, Tурци четири године говоре - "људи имамо проблем, имамо пола милиона избеглица, имамо милион па милион и по, па два, па два и по..." Сви их тапшемо по раменима и тврдимо - "да, да одлично ви то радите, и нико ништа"”, приметила jе она. Пусић, коjа jе учествовала на Mинистарском савету OEБС у Београду, нагласила jе да jе то криза у коjоj регион може да помогне али не може да jе решава. “Oна се у првом кораку решава на грчко-турскоj граници, а у другом са проналаском глобалног решења за обустављање рата у Сириjи и Ираку.
Прочитајте још:ВУЧИЋ: Немачка кључна у доношењу одлуке за српске ЕУ интеграцијеДАЧИЋ: Допринос ОЕБС-а политичком процесу у Украјини
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА