Најновије

Погледајте шта је то Хитлера усрећило више од било ког тријумфа

БЕРЛИН- Један дан након што је Француска потписала примирје са Немачком, у јуну 1940. године, Адолф Хитлер славио је немачку победу над Француском, победничком турнејом по Паризу.
Хитлер (Фото: ww2australia.gov.au)

Хитлер (Фото: ww2australia.gov.au)

У раним јутарњим сатима 23. јуна уз пратњу блиског сарадника Алберта Шпера, првим архитектом Трећег рајха, Хитлер је дошао у посету Паризу. Само дан раније након успешне немачке инвазије, Француска је потписала примирје са Немачком. Хитлерова турнеја укључила је посету Тријумфалној капији и Ајфеловом торњу, приликом које је усликана фотографија која је у то време била једна од икона фашистичке Немачке. Иако, је провео само три сата у Паризу Хитлер је обишао и Наполеонов гроб: “То је највећи и најбољи тренутак у мом животу“, рекао је Хитлер након напуштања Париза. У част француског цара Хитлер је наредио да се остаци његовог сина преместе из Беча у Париз, да би се сахраниле уз оца. Такође, приликом те посете, наредио је и уништење два споменика која су сећала на Први светски рат. Један од њих је био споменик француског ратног хероја, генерала Чарлса Манжена, а други британске сестре коју су стрељали Немци, Едит Кавел. Месецима након ове посете Хитлер је размишљао о Паризу. Био је опседнут његовом лепотом. Ту се јавила жеља за уништењем “Града светлости“. Једном је запитао архитекту Шпера: “Зар није Париз предиван?“ и сам дао одговор на ово питање: “Берлин мора бити много лепши. Када завршимо са изградњом Берлина, бацићемо сенку на Париз“. Ево шта је аритекта Алберт Шпер записао у својим мемоарима о овој Хитлеровој посети Паризу: “Након почетка примирја слетели смо на аеродром Ле Боржет. Било је рано ујутру, око пет и тридесет. Сачекао нас је аутомобил. Хитлер је као и обично седео на предњем седишту, поред шофера...Возили смо се кроз предграђе до зграде Опере, Чарлса Жанера... То је била прва ствар коју је Хитлер желео да види.
Прочитајте још:НАЈСТРОЖЕ ЧУВАНА ТАЈНА О ТИТУ: Броз и Хитлер ишли у исти разред, прави Тито клао српску децу! (ФОТО)
Након последњег погледа на Париз брзо смо се вратили на аеродром. Разгледање је било готово у девет сати ујутру. ’Сан мог живота је био да видим Париз. Не могу да објасним колико сам срећан што сам данас испунио тај сан’. Након ових њгових речи осетио сам сажаљење за њега: Једна, једнина посета, само три сата у Паризу, усрећила су га више од било ког тријумфа“. Извор: Srbijadanas.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА