Најновије

ТОПЛО-ХЛАДНО: Напредак у преговорима са Ираном, уз заоштравање реторике и гомилање ратне морнарице

ТЕХЕРАН - Након, како је са обе стране потврђено, видног напретка у преговорима између Ирана и западних земаља предвођених САД-ом, уследило је заоштравање реторике, пре свега из Канаде и америчког Конгреса, као и повећање војног присуства НАТО морнарице у близини Иранске обале.
Маневри америчке морнарице (Фото: wallsfeed.com)

Маневри америчке морнарице (Фото: wallsfeed.com)

Премијер Канаде је на свечаности у поводу Ноуруза жестоко вербално напао Иран и позвао све Иранце који се осећају угрожено у својој земљи да дођу у Канаду. Представница за медије Министарства иностраних послова Ирана је истакла да је гест канадског премијера Стивена Харпера у ком позива на слободу само његов покушај да "купи" гласачко тело иранске дијаспоре у Канади пред изборе. Према њеним речима, Харпер говори о слободи Иранаца само неколико дана након што је његов страначки колега позвао Иранце који живе у Канади да се врате у Иран. Отприлике у исто време, у САД-у, је све приметнији јаз у ставовима везаним за спољну политику, а пре свега оним који се односе на разна питања Блиског Истока, између председника Обаме и његовог кабинета и Конгреса. Амерички Конгрес је упутио отворено писмо Обами у ком се наводи да би евентуални споразум са Ираном морао да буде одобрен од стране ове законодавне институције, што, судећи према чињеници да је писмо потписало 367 посланика обе владајуће партије, највероватније не би био случај. Директор ЦИА-е Џон Бренан јуче је покушао да ублажи негодовање великог броја америчких политичара и јавности на све ближи коначни договор са Ираном, чиме би дошло до укидања санкција овој земљи. Он је рекао да Америка има на располагању више начина да спречи да Иран постане нуклеарна сила. "Председник САД Барак Обама је јасно ставио до знања да ћемо спречити Иран да произведе нуклеарно оружје. И ако одлуче да иду тим путем знају да ће то учинити на сопствени ризик", додао је Бренан. Он се осврнуо и на могућност трке у наоружавању у том делу света, рекавши да су партнери у Перијском заливу, укључујући Саудијску Арабију, уверени да САД могу бити гарант регионалне безбедности, чиме је донекле потврдио све очигледније удаљавање САД-а и Израела, као досадашњег главног партнера Америке у том региону.

Поморске вежбе у близини Иранске обале

Уз подршку својих савезника у региону, морнарица САД-а је покренула око 3.000 војника, као и "ваздушне, копнене, поморске и јединице за специјалне операције" у Заливу, са кувајтске обале у оквиру војних вежби под називом "Орловско разрешење" које ће трајати до краја месеца. Циљ ових вежби, како је наведено, је побољшање брзине реакције у случају избијања конфликта у реегиону.
Прочитајте још:
Извор: Правда / агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА