Најновије

ЗАВРШЕН ШТРАЈК: Упропастили школе, а нису добили ништа

БЕОГРАД - Најдужи штрајк у историји српске просвете напокон је завршен, иако је већина захтева синдикалаца и даље остала неиспуњена или је на „дугом штапу“.
Завршен штрајк (Фото: pixabay)

Завршен штрајк (Фото: pixabay)

Остаје питање чему је онда служило петомесечно скраћење часова, претње неодржавањем мале матуре и неизвесним завршетком школске године, улични протести и стрес коме су били изложени и ђаци и њихови родитељи?! Матијевић поднео оставку Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС), одлуком Главног одбора, прекјуче је изашла из штрајка након „чврстих усмених гаранција“ министра просвете Срђана Вербића да ће донети закон о платним разредима, а јуче је то исто урадио и Синдикат радника у просвети Србије (СРПС). - Спремамо се да окончамо штрајк, али тек пошто потпишемо посебан колективни уговор. Министар Вербић је обећао да ће синдикати учествовати у решавању проблема рационализације, побољшања материјалног положаја, изради закона о платним разредима, као и у разговору са премијером. Уколико обећања не буду испуњена, у штрајк ћемо ступити у септембру - каже Слободан Брајковић, председник СПРС. Међутим, због чињенице да ниједан захтев штрајкача суштински није испуњен, председник УСПРС Драган Матијевић одлучио је да поднесе оставку. - Верујем да једино штрајк до испуњена захтева представља начин да се нешто конкретно уради! Жалим што моје колеге, чланови Главног одбора Уније, не деле моје мишљење, мада су се током свих ових година много пута уверили да у овој држави никакву тежину немају ни писане одлуке, а камоли усмена обећања - рекао је Матијевић. Испаштају ученици За време 158 дана штрајка било је свачега: уличних демонстрација, изношења међусобних тешких оптужби и уцена између синдикалаца и министра, претњи тужбама, па чак и поливања министра Вербића водом. Синдикалци су изјављивали да министар „срамоти државу“ и „хоће да уништи просвету и доведе их до ивице егзистенције“, док је Вербић претио отказима и тражио да се наставницима у штрајку додатно смањи плата. Свакако су највише испаштали ђаци, а тек сад им предстоје радне суботе, надокнада градива и приватни часови који много коштају. Ипак су одахнули што је штрајк најзад завршен и школска година више није под знаком питања. Тешко надокнадити пропуштено Срђан Вербић рекао је да је врло тешко надокнадити нешто што је пропуштено пет месеци и да је сада на директорима школа да направе план надокнаде. - Исто оно о чему смо причали са синдикатима у фебруару и сада је на столу. Као министар ћу се борити за захтеве просветара, али о повећању плата одлучује Влада. Надам се да ПКУ бити потписан већ почетком идуће недеље - рекао је министар Вербић. Чињенице Синдикати су на почетку тражили: Изузимање од смањења плата у јавном сектору Доношење закона о платним разредима Прављење посебног колективног уговора Синдикати ће можда добити: Усмено обећање о изради закона о платним разредима и потписивање посебног колективног уговора.
Прочитајте још:СЕЋАТЕ ЛИ СЕ СРПСКОГ ДЕЧАКА КОЈИ ЈЕ 1995. ВОЗИО ТРАКТОР БЕЖЕЋИ ОД ОЛУЈЕ? Ово је његова трагична судбина!ДРАМА У НС: Попови у лимузини јурили пешачком зоном, мајке бежале са децом! (ФОТО)
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА