Најновије

ОТКРИВЕНА МРАЧНА ТАЈНА: ЦИА и ФБИ регрутовали нацисте за борбу против Руса

ВАШИНТОН- Преко 130 нацистичких злочинаца и колаборатора добило је око 20 милиона долара социјалних примања у САД, навели су инспектори Социјалне службе.
Седиште ЦИА (Фото:НбцНевс)

Седиште ЦИА (Фото:НбцНевс)

Према наводима из прошлогодишње истраге Асошијејтед Преса, САД су деценијама финансирале нацисте осумњичене за ратне злочине. Инспектори Социјалне службе покренули су истрагу и они ће представити своја открића следеће недеље. Извештај наводи да је око 130 осумњичених и потврђених нацистичких ратних злочинаца, попут чувара логора и СС официра, као и десетине нацистичких колаборатора, примило бенифиције и пензијска примања од стране САД након Другог Светског рата. Неких 5,6 милиона долара исплаћено је 38-орици нациста који су касније депортовани из САД, док је 14 милиона долара плаћено 95-орици који су остали у САД. Иако извештај наводи тачан број нациста осумњичених да су примали средства од САД, у извештају се не наводе се њихова имена. Ивештај Социјалне службе САД позује тачан број нацистичких ратних злолинаца који су били на платном списку али не наводи њихова имена. Извештај критикује трошење државних средстава на финансирање давања ратним злочинцима док истовремено ускраћује социјалну помоћ угроженим породицама. Конгрес САД усвојио је након 70 година закон који спречава  даљу манипулацију правним системом у коме су нацистички злочинци, ако се одрекну социијалних примања, могли избећи гривично гоњење након напуштања САД. Конгресмен из Демократске партије Каролина Малони, која је иницирала истрагу, рекла је да ''овај извештај је још један подсетник да никада не смемо заборавити ужасе почињене од стране нациста.'' - 133 наводних и потврђених нацистичких злочинаца и сарадника, активно је радило на сакривању свог идентита од владе и примало милионе долара од стране САД - каже она. Документи са којих је скинута ознака тајности показали су да су 1950-их ЦИА и ФБИ почели активно да регрутују бивше нацисте и њихове сараднике, у циљу борбе против Совјетског савеза током Хладног рата. Према документима, чак ни злочини за које су били оптужени, па ни они за које су били осуђени, нису представљали препреку са сарадњу са овим агенцијама. Један од таквих примера је Барон Ото вон Болшчвинг, официр злогласног СС-а и блиски сарадник Адолфа Ајхмана, идејног творца плана за истребљење јеврејске нације под називом '' Коначно решење''. Он је регрутован од стране ЦИА одмах након Другог светског рата, потом је 1954 пресељен у САД и додељено му је држављанство као ''награда за одану послератну службу'', живео је 20 година у САД, пред смрт напустио земљу и искористио рупу у закону одркавши се примања у замену да не буде гоњен. Почетком1980-их,позивајући се на"заштиту тајности", званичнициФБИодбили су да се изјасне о наводима да 16осумњиченихнациста живеу САД,  разлог за то је што су они у то време у ствари радили ка оперативциФБИ.
Прочитајте још:Амерички добровољац у ДНР испричао о језивом злочину Украјинаца па одржао лекцију сународницима у САД (ВИДЕО)Америчка морнарица објавила снимак прелета руског Сухоја! (ВИДЕО)
Извор:Правда/РТ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА