Најновије

АКО ЖЕЛИТЕ ИСТИНСКУ СЛОБОДУ: Изградите "земљоброд"!

"Земљоброд" (Earthship) је пројект изградње самоодрживих соларних кућа које су направљене од природних и рециклираних материјала, а конструишу се за максимално искоришћење расположивих природних ресурса без традиционалних комуналних прикључака.
У изградњи се користе рециклирани матерјали (Фото: Фејсбук)

У изградњи се користе рециклирани матерјали (Фото: Фејсбук)

Овакви пројекти данас постоје широм света, а сам концепт је стар више од 40 година, када је амерички архитекта Мајкл Рејнолдс имао визију куће која ће бити саграђена по начелима одрживе архитектуре са аутохтоним или рециклираним материјалима датог подручја, куће која ће се ослањати на природне изворе енергије и бити независна од свих државних инфраструктура, и које би могле да изграде чак и особе без нарочитог грађевинског умећа. Упркос томе што ове куће нису прикључене на традиционалне прикључке струје, воде или канализације, све ово не представља недостатак, већ предност, и то не само у виду плаћања рачуна. Ово је дом у ком је човек истински слободан, комерцијалне услуге му нису потребне јер дизајн ове куће омогућава стварање сопствених ресурса, помоћу онога што је природа и онако већ дала бесплатно. Он, такође, укључује и производњу сопствене хране, па кроз све то чини човека заиста самоодрживим.

Изградња

Будући да ове куће не зависе од комуналних мрежа, могу се градити било где, све што је потребно јесте слободан простор, довољно сунца и план изградње. Треба напоменути да се за изградњу оваквих кућа нигде у Европи не може добити дозвола, али ако се граде негде на селу, све што нема горњу бетонску плочу сматра се помоћним објектом (попут штала или шупа), а за њих дозвола и није потребна. На Фејсбуку постоји група (Earthship Serbia - Sustainable Living) људи који промовишу ове и деје у Србији, а према њиховим  подацима у селу Брусница код Горњег Милановца 2012. изграђена прва "земљоброд" кућа у Србији, а докле је то сада отишло, можете видети на поменутој ФБ страници. За материјал се може искористити све оно што припада у категорију изолационе масе, односно све што омогућава контролу над променама температуре и максималну искористљивост температурних разлика. Најчешће коришћен материјал су аутомобилске гуме напуњене земљом, која мора бити добро збијена, а користи се земља са самог места изградње. Унутрашњи зидови се могу направити од пластичних флаша или лименки који се накнадно измалтеришу, што се може урадити "бетоном од конопље", односно мешавином индустријске конопље, кречњака и песка. Кров се завршава уз помоћ решетке или дрвених греда, а под је директно повезан са земљом тако да током хладних дана кућа црпи топлоту из тла и природне геотермалне енергије. Земљани под се користи само у подручјима с климом која то омогућава, у другим деловима света је потребна додатна подна изолација. Стране куће које су највише изложене сунцу су обично стаклене и накошене, како би се што боље искористила сунчева светлост и топлота. Због овог начина изградње, протребно је врло мало додатног грејања.

Комуналије

Електрична енергија долази из соларних панела који се постављају на крову, а ако услови дозвољавају, могу да се поставе и генератори на ветар или воденицу. У инфраструктуру се убацују и батерије које ће прикупљати електричну енергију и складиштити је за време када нема сунца/ветра/воде. Ово би, уз рационалну потрошњу, требало да обезбеди сасвим довољно електричне енергије за домаћинство. Соларне панеле можете да направите и сами, за шта постоји велики број различитих упутстава на интернету. Вода и канализација: Самоодрживе куће користе системе за прикупљање и рециклирање кишнице, снега и кондензације. Вода се прикупља на крову и одводи у танкове у којима се филтрира и користи као вода за пиће. Она вода која се користи за туширање и прање, такозвана "сива" вода, се прочишћава и користи за заливање стаклене баште с воћем и поврћем. Та вода се такође користи и за тоалет, и том приликом настаје "црна" вода која се складишти у такозване соларне септичке јаме, у којима сунчева топлота помаже у анаеробном процесу разградње, а тиме настала вода се користи за заливање цвећа. Овај цевовод користи исту воду и до четири пута, а такав ниво ефикасности се не може наћи нигде у градском окружењу. То је уједно и разлог зашто оваква кућа може да опстане дословно само на атмосферској води.

Предности

Предности изградње оваквих кућа су бројне. На овај начин, не плаћају се рачуни и не зависите од мрежа електричне енергије, воде и канализације. То не значи да су такви домови примитивни, већ управо супротно, новац који би био уложен на разне дозволе и прикључке, може бити искоришћен паметније, а уређење куће зависи само од величине ваше маште. Наиме, готово све се може израдити из рециклираних материјала - од столова и прозора до расвете. Осим тога, "земљобродови" су стварно еколошки, и због начина изградње и система које користи, али и због положаја на којима се граде, а то је ван градских загађења. Нису штетни ни за људе ни за околину и захтевају минимална улагања. Корисни су јер претварају отпад у грађевни материјал и искоришћавају атмосферску и отпадну воду. Такође, живот у оваквом објекту захтева више физичког рада и кретања што је, наравно, здраво. На крају, овде се и узгаја храна, у стакленицима у којима се биљке заливају прочишћеним отпадним водама, тако да су и трошкови куповине хране заиста минимализовани, а конзумирају се органски узгојене намирнице. Уз то, наравно, могу да се узгајају и домаће животиње, а они који су заиста предани, могу сами да произведу и остале потрепштине, попут природних средстава за личну хигијену и детерџената. На крају, овим се директно утиче и на судбину планете Земље, рециклирајући, користећи природне изворе енергије и не загађујући околину, али пре свега, у питању је нешто стварно немерљиво, нешто што се ничим не може платити – ваша слобода!
Прочитајте још:
Извор: Правда / nexus-svjetlost.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА