Најновије

Нађено решење за мост у Косовској Митровици

Предлог решења за главни митровички мост на Ибру, који је специјални представник ЕУ на Косову Самуел Жбогар изнео представницима Београда и Приштине, према информацијама "Новости", требало би да буде прихватљив за обе стране.
Косовска Митровица (Фото: Википедија)

Косовска Митровица (Фото: Википедија)

Како незванично сазнају "Новости", градоначелници северног и јужног дела Митровице који учествују у разговорима у Бриселу "показали су велику кооперативност". - Не можемо да износимо детаље, јер разговори још нису завршени. Процедура је таква да се садржај предлога може објавити, тек када се, и ако се о њему сагласе обе стране - истиче за "Новости" Стојан Пелко, портпарол Самуела Жбогара. Аналитичари у Београду и у Приштини оцењују да је двема странама највероватније предложено да се са моста уклоне жардињере, али да са обе стране реке буду пешачке зоне, што би значило да преко њега неће пролазити аутомобили. Какав је финални договор, знаће се у понедељак, после завршне рунде техничких разговора. Уколико би се обе делегације сагласиле са сугестијом Жбогаровог тима, премијери Александар Вучић и Иса Мустафа могли би ово питање да "запечате" већ у уторак. Обезбеђивање слободе кретања овим мостом један је од берлинско-бриселских услова да би се Србији отворила прва преговарачка поглавља о чланству са ЕУ. Душан Јањић, из Форума за етничке односе, убеђен је да на овом мосту неће бити аутомобилског саобраћаја: - Препреке на мосту психолошки су значиле Србима са севера да се осећају безбедније, али и када се уклоне жардињере остаће видео-надзор. И Фатмир Шехоли, косовски аналитичар, каже да су пешачке зоне оптимално решење јер у близини главног моста постоји други преко кога прелазе аутомобили. Управо јуче је била годишњица откако су Срби уклонили барикаде које су подигли на овом мосту 2011. По уклањању бетонског насипа, прошлог јуна изграђен је Парк мира који жардињерама спречава саобраћај.
Прочитајте још:СРЕБРЕНИЧКА ПОДВАЛА: Страдало је неколико стотина – документи Хашког трибунала фалсификују бројку!АЛАРМАНТНО: Ћирилица нестаје до 2050. године!?
Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА