Најновије

БЛИЦ: Владика Никанор рекетира свештенство

БЕОГРАД - Владика банатски Никанор рекетира своје свештенике и свесно тера у банкрот црквене општине, пише "Блиц". Тај епископ касу пуни наплаћивањем пореза на измишљене приходе, наводи лист.
Владика Никанор (Фото: ЈуТјуб)

Владика Никанор (Фото: ЈуТјуб)

У Епархији банатској разрез који владика, уместо по оствареном приходу, одокативно наплаћује свештенству, тј. црквеним општинама износи 16 одсто и слива се у епархијску касу Никанора. Владика, познат по догађајима који најмање имају везе с духовношћу, сада је посегао за новом методом зараде - наплаћује сопственом свештенству порез на зараду коју и нису остварили. Иако се у јавности често посеже за тврдњама да је свештенство пуно као брод, једна од епархија где вишечлане свештеничке породице живе с платом и испод српског просека је управо Банатска епархија. С друге стране, њихов владика, по последњем стању у епархијским књигама од 29. новембра 2014, ишчекује приход од 690.000 евра и то на основу текућег дуга свештенства 200.000 евра плус 490.000 евра као стари дуг из 2013. Владика одлуку правда изговором да су финансијске књиге потопљене током поплава. Како "Блиц" пише, владика Никанор сваке године паушално одреди зараду црквених општина, тј. намесништава. На крају године када се своде рачуни, црквене општине прилажу извештаје о стварној заради и тако се владичина очекивања сведу на праву меру, а свештенство плати порез на стварно зарађени износ. Међутим, Никанор сада захтева од свештенства да плате порез на основу његове паушалне цифре, а не реалних прихода. Своју одлуку правда изговором: "Све су финансијске књиге у Епархији потопљене током поплава". За разлику од владичиних "потопљених књига", финансијски извештаји по црквеним општинама су нетакнути, а у њима прецизне цифре прихода и расхода, у које је "Блиц" имао увид. - Владика и не жели да види реалне извештаје - прича један виђенији свештеник Банатске епархије за "Блиц".
Прочитајте још:Хрвати вратили мигранте у СрбијуКучи: Специјални суд у рукама међународних представника
Паушални износ који је владика наметнуо већи је и за неколико пута од стварних прихода. Тако би поједине мале и сиромашне црквене општине, чија је зарада била око 300.000, по владичиној рачуници требало да плате милион и по. "Блиц" је имао увид у око тридесетак одокативних владичиних буџета и, с друге стране, реалних прихода. Свештеници се жале да Никанор има манир да у сиромашне парохије шаље одежде које свештеници једноставно - морају да купе, а њихове цене су и преко 10.000 евра. Камата за кашњење Не само што свештенство Банатске епархије мора да плати порез на суме које и није зарадило наплаћује им се и камата на неплаћени дуг владици. Сваког марта и септембра владика им рачуна по пет одсто камате. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА